Pristagare och nominerade 2014

Pristagare och nominerade 2014

Matilde Villegas Bengtsson fick Lilla Augustpriset 2014 för sitt bidrag "Orangeriet". Här är de sex texter som juryn valde att nominera till Lilla Augustpriset 2014. Totalt 510 bidrag skickades in. Klicka på titlarna för att ladda ned och läsa texterna i sin helhet.

Vinnare! Orangeriet av Matilde Villegas Bengtsson, 20år, Malmö.

Juryns motivering: I Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.  

 

När två blir mer än en av Frida Alexandersson, 18år, Västerås.

Juryns motivering: I När två blir mer än en växlar scenariot mellan främmande land och hemmaplan, nu och då, liv och död. Denna känslomättade och kärleksfulla du-berättelse ger läsaren både närvarokänsla och förståelse för vad stark alienation och frändskap kan innebära. Med god gestaltning och litterär stringens berättas en historia som berör och visar att när en dörr väl öppnats går den kanske aldrig att stänga helt igen.

 

Saker jag inte gör: mjölkar kor av Louise Brahce, 19år, Stockholm.

Juryns motivering: Novellen Saker jag inte gör: mjölkar kor är byggd som en snyggt formulerad prosadikt där läsaren får ett intressant axplock ur författarens själsliv och inre jag. Här bjuds det på fint språk och spännande slutsatser, till exempel om jultomten, enhörningar, krokusar, kor och rödhåriga personer. En modig och insiktsfull text med skarp blick för detaljer.

 

Badrummet av Annina Claesson, 19år, Göteborg.

Juryns motivering: I ett badrum står en ung kvinna och försöker skrubba bort en rödvinsfläck. Utanför pågår hennes pappas begravning. Novellen Badrummet är en skickligt uppbyggd berättelse som spelas upp baklänges, där varje återblick är en pusselbit i historien om en familj som fallit isär. Med sina målande ordsammansättningar och ett omsorgsfullt språk är Badrummet en novell som drabbar läsaren.

 

Nangijala, Nangilima, Ludvika av Aron Ekelin, 19år, Nättraby.

Juryns motivering: Vägen till kärleken kan vara både oförutsägbar och snårig. I novellen Nangijala, Nangilima, Ludvika skildras på ett trovärdigt sätt och med en rapp dialog vardagen på en monoton och trist arbetsplats där frustration är en ständig följeslagare. Men även i en miljö präglad av karg realism kan ett icke fysiskt möte med en annan människa resultera i att allt det grå får en ljusare nyans.

 

Medresenärer av Amanda Forsman-Sundell, 19år, Saltsjö-Boo / London.

Juryns motivering: I novellen Medresenärer möter Anja Mollgan en vinternatt när såväl pengar som reskassa är slut. Ett gripande nästan drömlikt möte tar sin början. Vid världens ände blinkar Nackamasterna i bakgrunden och Mollgan hjälper Anja att komma på varför livet är vackert. Med ömhet skildras mötet mellan någon som förlorat och någon som egentligen aldrig haft något. Läsaren lämnas rörd och hoppfull.