Pristagare 2018

Pristagare 2018

Det prestigefyllda Augustpriset delades ut för trettionde gången den 26 november under en gala i Konserthuset Stockholm. Augustpriset delas ut i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Vinnarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Lilla Augustpriset delades också ut under kvällen, för tjugofemte gången. Dessutom delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången. 

Augustpristagarna 2018. Från vänster: Magnus Västerbro, Linn Spjuth, Linnea Axelsson och Emma AdBåge. Foto: Sören Andersson. 

 

2018 års nominerade titlar hittar du här. 

 

Årets svenska skönlitterära bok

Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag

I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.

 

Årets svenska fackbok

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag

En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Gropen, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!

 

Lilla Augustpriset

vem beskyddar gudarna?, Linn Spjuth, Nora

I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt.

 

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

2018 ordförande i den skönlitterära juryn Anna Gillinger, i fackboksjuryn Inga Lundén och i barn- och ungdomsboksjuryn Björn Sundmark. De nominerade titlarna tillkännagavs den 22 oktober. På Augustgalan den 26 november i Konserthuset Stockholm delades Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Sammanlagt skickades 472 titlar in till juryerna för bedömning 2018. Till den skönlitterära klassen skickades 151 titlar in, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 173 titlar.

 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Priset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Det vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister, som presenteras för allmänheten och publiceras på Augustpriset.se. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Vinnaren får 15 000 kr.

2018 skickades 500 bidrag in. Prisutdelningen ägde rum på Augustgalan den 26 november på Konserthuset Stockholm.

 

Mer information hittar du via länkarna nedan. 

Webbsändningen av Augustgalan 2018. 

Alla Augustnominerade titlar. 

Pressfoton från galan.