Pristagare 2014

Pristagare 2014

Under Augustgalan den 24 november 2014 delades det prestigefyllda Augustpriset ut i Stockholms Konserthus i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Dessutom får varje vinnare en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Lilla Augustpriset delades också ut. Vinnaren får 15 000 kr. 

Här följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringstexter.

Årets svenska skönlitterära bok

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts
Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

Årets svenska fackbok

Naturlära, Lars Lerin, Albert Bonniers förlag
Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Mördarens apa, Jakob Wegelius, Bonnier Carlsen
Legenden om Sally Jones har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

Lilla Augustpriset har tilldelats

Orangeriet, Matilde Villegas Bengtsson, Malmö 
Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.

Läs det vinnande bidraget och de fem finalisterna i tävlingen om Lilla Augustpriset här.

Om Augustpriset

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Thomas Willtorp och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist. De 18 nominerade titlarna tillkännagavs under en presskonferens den 20 oktober. Vinnande bok i respektive kategori utses genom sluten omröstning i tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Dessutom får varje vinnare en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Här är de 18 titlar som nominerades till Augustpriset 2014. 

Sammanlagt har 467 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 148 titlar från 42 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 167 böcker från 51 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 152 titlar från 32 förlag.

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga stora Augustgalan. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till Lilla Augustprisets jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på augustpriset.se. Omröstningen pågick mellan den 20 oktober och 16 november. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson. 510 texter skickades i år in till Lilla Augustpriset. Läs de sex bidrag som nominerades till Lilla Augustpriset 2014 här

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Kontakt

Frågor om Augustpriset besvaras av

Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen, 070-769 84 45
Karin Sandberg, informationsansvarig Svenska Förläggareföreningen, info@forlaggare.se, 070-193 79 45.

Pressfrågor om de vinnande böckerna besvaras av förlagens presskontakter
 
Liv till varje pris: Sara Henrikson, 010-744 21 47, sara.henrikson@norstedts.se
  
Naturlära: Anna Tillgren08-696 86 54, anna.tillgren@bonnierforlagen.se

Mördarens apa: Tove Kullenberg, 08-696 81 89, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se