Välkommen att bevaka Augustgalan!

Välkommen att bevaka Augustgalan!

Svenska Förläggareföreningen önskar reportrar och fotografer hjärtligt välkomna att bevaka Augustgalan måndagen den 26 november i Konserthuset Stockholm, Hötorget, Stockholm. 

Nominerade 2018

På bilden från vänster, bakre raden: Uje Brandelius, Linnea Axelsson, Karin Pettersson, Alexandra Pascalidou, Jens Liljestrand, Anders Holmer. Mittenraden: Clara Dackenberg, Sami Said, Emma AdBåge, Björn Runeborg, Karin Smirnoff, Kerstin Ekman, Göran Odbratt. Främre raden: Magnus Västerbro, Kenneth Hermele, Jenny Jägerfeld, Jessica Bab Bonde, Peter Bergting. Foto: Sören Andersson. 

 

Journalister/fotografer som vill närvara måste föranmäla sig senast den 23 november. Pressanmälan görs HÄR.
OBS! Närvaro vid Augustgalan kräver föranmälan och presslegitimation!

Dörrarna öppnas klockan 16.00 och aftonen inleds med en välkomstdrink. Klockan 17.00 börjar galan med prisceremonin, som varar till ca 18.45. Därefter serveras supétallrik och dryck. Efter föreställningen, ca kl. 18.45, finns det möjlighet att intervjua pristagarna på scenen. 

Klädsel: Kavaj

Augustpriset firar i år 30-årsjubileum, och delas som vanligt ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Lilla Augustpriset delas i år ut för tjugofemte gången. Vinnaren får 15 000 kr. Dessutom delas Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången.

Eventet kommer att direktsändas på augustpriset.se. Det kommer även att sändas live av TT som distribuerar sändningen utan kostnad. För att ta del av live-sändningen behöver ni en rtmp-adress för att TT ska kunna sända till ert strömhotell. För att beställa sändningen, kontakta Birgitta Nilsson på 08-692 26 71 eller birgitta.nilsson@tt.se.

Augustgalans konferencier är Helena Bergström.

- Det känns roligt och hedrande att få vara med och dela ut detta fina pris, säger hon. Vi behöver litteraturen för att bygga broar av förståelse mellan människorna och genom att uppmärksamma oss på några av årets mest läsvärda böcker påminner Augustpriset oss om detta.

Pressbilder på Helena Bergström och från Augustpriset finns här

Foto: Thomas Hjertén.

 

 

 Pressfrågor om Augustpriset besvaras av

Kristin Henriksson, press@augustpriset.se,  073-704 70 29
Samuel Lanciné Gustafsson, press@augustpriset.se, 070-445 20 68 

 

 

 

 

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. 

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år är ordförande i den skönlitterära juryn Anna Gillinger, i fackboksjuryn Inga Lundén och i barn- och ungdomsboksjuryn Björn Sundmark. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori tilldelas priset. 

Sammanlagt har 472 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 151 titlar skickats in, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 173 titlar. Läs mer om de nominerade titlarna här

 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Priset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Det vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. 

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister, vilka i år presenterades den 22 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på augustpriset.se. Omröstningen pågår mellan den 22 oktober och den 19 november. 

 

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Air Max