Välkommen att bevaka Augustgalan!

Välkommen att bevaka Augustgalan!

Svenska Förläggareföreningen önskar reportrar och fotografer hjärtligt välkomna att bevaka Augustgalan måndagen den 28 november i Stockholms Konserthus, Hötorget, Stockholm. 

Journalister/fotografer som vill närvara måste föranmäla sig.

ANMÄLAN GÖRS HÄR senast onsdagen den 23 november. 

OBS! Medtag presslegitimation!

Dörrarna öppnas klockan 16.30 och aftonen inleds med en välkomstdrink. Klockan 17.30 börjar galan med prisceremonin, som varar till ca 18.45. Därefter serveras supétallrik och dryck. Efter föreställningen, ca kl. 18.45, finns det möjlighet att intervjua pristagarna på scenen. 

Augustgalans konferencier är Niklas Strömstedt. Pressbilder på Niklas Strömstedt och från Augustpriset finns här

Klädsel: kavaj

Augustgalan kommer att direktsändas på Augustprisets sajt, www.augustpriset.se

Det finns möjlighet att dela livestreamen på era egna webbplatser. Kontakta pressansvariga för mer information (se kontaktuppgifter nedan).

Pressfrågor besvaras av:

Amanda Horne, press@augustpriset.se, tel. 073-985 79 77.
Kristin Henriksson, press@augustpriset.se, tel. 073-704 70 29. 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist.

Vilka de nominerade titlarna är tillkännagavs den 24 oktober. De nominerade titlarna läses av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. 

På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriset ut. Niklas Strömstedt är konferencier. Evenemanget produceras av Fascinera. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. På Augustgalan avslöjas dessutom vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson.

Sammanlagt har 447 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar. Till Lilla Augustpriset har 632 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in. Här kan du läsa och rösta på de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset. Omröstningen pågår till och med den 21 november. 

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord.

Nike Shox Avenue 802