Pressinbjudan - Augustpriset – de nominerade är …

Pressinbjudan - Augustpriset – de nominerade är …

Var med när årets nomineringar till Augustpriset tillkännages! Under en kväll på Scenkonstmuseet i Stockholm den 23 oktober står årets 18 bästa svenska böcker i fokus. Efter tillkännagivandet samtalar programledaren Daniel Sjölin med de nominerade författarna på scen. Dessutom bjuder vi på mingel och boksignering.

Tid: Måndag den 23 oktober. Scenprogram kl. 17.45 – 19.30. Dörrarna öppnas kl. 17.00  
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2, Stockholm

Pressanmälan har stängt. 

Frågor besvaras av:

Sara Abdollahi, 076-413 02 24, press@augustpriset.se
Amanda Horne, press@augustpriset.se, 073-985 79 77 

Allmänhet kan köpa biljetter till eventet här

Under kvällen finns möjlighet att träffa, fotografera och intervjua författarna. Eventet kommer att direktsändas via webben. Medier som önskar visa sändningen ber vi kontakta Marius Bratten, press@augustpriset.se.

Pressbrunch kl. 10.30
En pressbrunch arrangeras kl. 10.30 – 12.00 den 23 oktober centralt i Stockholm (exakt plats meddelas senare). Där får föranmäld press mot embargo träffa de nominerade författarna för fotografering och intervjuer. Journalister som närvarar förbinder sig och sin redaktion att INTE PUBLICERA NÅGONTING I NÅGON FORM om nomineringarna innan de är officiellt tillkännagivna av oss. Samtliga nominerade titlar kommer offentliggöras kl. 18.00 den 23 oktober. Embargot gäller alltså till kl 18.00. Pressanmälan görs här senast den 21 oktober. 

OBS! Medtag presslegitimation!

August-ambassadörer
Årets August-ambassadörer har nu offentliggjorts. Läs mer på Auguspriset.se.

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Ordförande i den skönlitterära juryn är Ingrid Elam, i fackboksjuryn Inga Lundén och i barn- och ungdomsboksjuryn Björn Sundmark. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages i år den 23 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 27 november, delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. 

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister, vilka i år presenteras den 23 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Omröstningen pågår mellan den 23 oktober och 20 november. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 27 november.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.                     

Frågor besvaras av:
Sara Abdollahi, 076-413 02 24, press@augustpriset.se
Amanda Horne, press@augustpriset.se, 073-985 79 77 

BRANDS