Påminnelse om presskonferens: Eva Röse leder Augustgalan

Påminnelse om presskonferens: Eva Röse leder Augustgalan

De 18 titlar som nomineras till årets Augustpris tillkännages vid en presskonferens den 21 oktober. Presskonferensen leds av Eva Röse, som också är konferencier för årets Augustgala. Nominerade författare och juryernas ordföranden kommer att närvara. Under presskonferensen avslöjas även vilka sex texter som nomineras till Lilla Augustpriset.

Eva RösePå bilden: Eva Röse. Fotograf: Jacob Felländer. Högupplöst foto kan laddas ned här.

OBS! I år hålls presskonferensen för första gången på Nalen i Stockholm.

Vi bjuder på lunchtallrik och dryck.

Tid: Måndagen den 21 oktober kl. 12.15. Insläpp från kl. 11.45.
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm.

Samtliga journalister/fotografer som vill närvara måste föranmäla sig. Har du inte redan anmält dig, gör det så snart som möjligt och senast den 18 oktober. Anmälan görs här: fascinera.se/augustpress13

OBS! Medtag presslegitimation!

Presskonferensen kommer att direktsändas på Augustprisets sajt, www.augustpriset.se. Välkomna att visa presskonferensen direkt på er egen webbplats. Kontakta Isa Andersson på Fascinera för embed-kod: augustpriset@fascinera.se, tel. 08-411 58 00 alt. 076-137 77 18

Eva Röse är skådespelerska och verksam inom både film och teater. Hon spelar just nu huvudrollen i ”De Oskyldiga” på Dramaten i Stockholm och aktuell i humorprogrammet Partaj på kanal 5. Värden för årets Augustgala är i princip uppvuxen på ett bibliotek och tar gärna med sig Pär Lagerkvist till gymmet.
 
– Jag kommer från ett väldigt litterärt hem och vi läste jämt. Jag växte nästan upp på biblioteket där mamma jobbade och minns fortfarande doften från linoleummattan där. Jag lärde mig läsa själv när jag var fyra år. Det hände till och med att jag gick in i lyktstolpar för att jag läste överallt.

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. I år firar Augustpriset 25 år och Lilla Augustpriset 20 år! Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Under Augustgalan, som i år äger rum måndagen den 25 november med start kl. 17.30 i Stockholms Konserthus, tillkännages vilka tre böcker som belönas med Augustpriset. Dessutom avslöjas vinnaren av Lilla Augustpriset. Evenemanget produceras av Fascinera.

Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori. Ordförande i den skönlitterära juryn är Olav Magnusson, i fackboksjuryn Thomas Willtorp och i barn- och ungdomsboksjuryn Magnus Öhrn. Lilla Augustprisets ordförande är Erik Titusson. Sammanlagt har 481 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar från 45 olika förlag skickats in, till fackklassen 148 böcker från 52 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 163 titlar från 35 förlag. Antalet inskickade böcker är rekordhögt i år, liksom antal förlag som anmält titlar. Till Lilla Augustpriset har 628 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in, vilket även det är rekordmånga.

Frågor om presskonferensen besvaras av:
Isa Andersson, augustpriset@fascinera.se, tel. 08-411 58 00 alt. 076-137 77 18

 
Hjärtligt välkomna!

Nike Fashion