Nu presenteras 2016 års August-ambassadörer

Nu presenteras 2016 års August-ambassadörer

August-ambassadörerna är speciellt utvalda bokbloggare som bevakar och skriver om Augustpriset. Samarbetet innebär bland annat att ambassadörerna bjuds in till Augustprisets olika evenemang, får träffa de nominerade författarna, ta del av August-nyheter och får titulera sig ”August-ambassadör”. Augustprisets ambassadörsprogram startade 2014.

Ambassadörerna är var och en utsedda att särskilt bevaka en av de tre kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska barn- och ungdomsbok och Årets svenska fackbok. Flera av dem kommer dessutom att bevaka Lilla Augustpriset.

– Det känns både hedrande och ansvarsfullt att bli vald till August-ambassadör. Jag ser fram mot att följa uttagningsprocessen och få möjlighet att berätta om de nominerade författarna och böckerna och senare även pristagarna för mina läsare, säger Anette Juhlin, som driver bloggen Just nu – just här.

– Eftersom litteratur är något jag verkligen brinner för är det en stor ära att få vara ambassadör för Augustpriset. Jag är i synnerhet intresserad av att inspirera barn och unga till läsning, säger Agnes Lindholm, August-ambassadör 2016 som själv är 14 år och bloggare på Agnes Bokblogg.

 

August-ambassadörer för Årets svenska barn- och ungdomsbok är:

Paula Högström, som driver bloggen Prickiga Paula

Agnes Lindholm, som driver bloggen Agnes Bokblogg  

Katarina Stenskytt och Sofia Jonsson, som tillsammans driver bokpodden En förbannad podd 

Clara Kron, som driver bloggen Rastlösheten 

 

August-ambassadörer för Årets svenska fackbok är:

Mona Ekelöf, som driver bloggen Boktanken 

Eva Boström, som driver bloggen Boktokig 

Annette Juhlin, som driver bloggen Just nu – just här

 

August-ambassadörer för Årets svenska skönlitterära bok är:

Katarina Hjälmheden, som driver bloggen Som ett sandkorn

Anna Johansson, som driver bloggen Och dagarna går … 

Helena Andersson, som driver bloggen Ugglan & Boken 

 

Kontakt

Amanda Horne, press@augustpriset.se, 073-985 79 77

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera.

Vilka de nominerade titlarna är tillkännages i år den 24 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. På Augustgalan avslöjas också vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord.

Besök www.augustpriset.se för mer information.

Nike