Nomineringarna klara till Augustpriset

Nomineringarna klara till Augustpriset

De 18 titlar som nominerats till årets Augustpris har tillkännagivits. Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugofemte gången. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare samt 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. De sex texter som nominerats till Lilla Augustpriset, som i år firar 20 år, har också avslöjats. Här följer nomineringarna och juryernas motiveringstexter.

Pressbilder från Augustprisets presskonferens finns här: http://www.augustpriset.se/pressbilder-2013

 

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

 

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur

Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik.
Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar.
Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.

 

Liknelseboken. En kärleksroman, Per Olov Enquist, Norstedts

I nio ”liknelser”, magiskt knutna till de nio utrivna sidorna i faderns notesblock leder oss Enquist tillbaka till uppväxtens Granholmen, till den djupt troende modern och den molande faderlösheten. Med värme och återhållen uppsluppenhet berättar han om kvinnan i Larssonsgården, om sexualiteten och befrielsen. På ett sällsamt språk har Enquist vävt ihop det arkaiska med det biografiska och skrivit den kärleksroman som egentligen aldrig skulle ha blivit.
Man baxnar!

 

Vitsvit, Athena Farrokhzad, Albert Bonniers Förlag

Ibland behöver vi vända på perspektiv och bryta invanda mönster. Hur detta går till, visar Athena Farrokhzad med sin omsorgsfullt komponerade diktbok Vitsvit.
Hennes banbrytande uppväxtskildring får oss att redan på boksidan se världen vitsvart och begripa estetikens och politikens förmåga att föra oss samman.
Angelägen litteratur kan åstadkomma hisnande känslor hos sina läsare. Vitsvit är full av dessa häpnadsväckande ögonblick.

 

Tre vägar, Katarina Frostenson, Wahlström & Widstrand

I Katarina Frostensons händer kan poesin vara både lekfull och cerebral, röra sig från barnkammarramsan till Hölderlin.
Tre vägar är en rik poetik, som förenar det omedelbara intryckets klanger med eftertanken. Den förnyar och utmanar våra föreställningar om hur dikt ska se ut och låta.
Här inbjuds vi att gå de tre vägarnas upptäcktsfärd in i ett dynamiskt författarskap som överraskar och som retas.

 

Porslinsfasaderna, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur

I romanen Porslinsfasaderna tar Sven-Olov Karlsson oss åter till den fiktiva byn Eriksfors i det verkliga Västmanland. Familjen Silver överlever bruksortens död genom att helt enkelt sälja av den på auktion: dess kökssoffor, dess finrumsbord, dess jordfräsar. På gården Löftet odlar man svek, synskhet och kärleksbrist som räcker i flera generationer.
Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven-Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.

 

Hägring 38, Kjell Westö, Albert Bonniers Förlag

Helsingfors 1938. Ett världskrig ska snart bryta ut. Ännu kan du köpa lantpaté och italienska oliver i saluhallen men i din port kan du misshandlas av okända, välklädda män.
Med thrillerns grepp visar Westö hur våldet och rädslan kryper närmare och att såren från det finska inbördeskriget 1918 långt ifrån är läkta. Blodspåren finns kvar och ingenting är förlåtet.
Westö är en av de stora Helsingforsskildrarna. Här för han in ett nytt element i sin vackra berättarkonst: den hotfulla spänningen.

 

Nominerade till Årets svenska fackbok

Germanerna. Myten. Historien. Språken, Tore Janson, Norstedts

Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.

 

Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick, Dan Josefsson, Lind & Co

Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergwall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla.

 

Självhushållning på Djupadal, Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann, Bonnier Fakta

Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv.

 

438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar, Johan Persson, Martin Schibbye, Offside Press AB

Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut. 

 

Spår, Lena Sundström, Natur & Kultur

Lena Sundström har skrivit en gastkramande dokumentär berättelse om hur tre svenska journalister avslöjade hur amerikanska CIA-agenter tilläts hämta två egyptier i Sverige och föra dem till Egypten, där de torterades. Med ett fenomenalt sinne för detaljer och på ett medryckande sätt skildras bakgrunden, slitet, turerna och målmedvetenheten hos de tre som till sist kunde göra avslöjandet. Trots att fallet nu är 12 år gammalt så känns skildringen högaktuell.

 

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva), Bea Uusma, Norstedts

Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt. 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

 

Om detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund, Lilla Piratförlaget

”Jag kom till världen en vårdag för tretton år sedan. Jag ångrade mig nästan genast.” Så inleds Anna Höglunds vackra och melankoliska allåldersbilderbok. Med en blandning av kollage, fotografi och måleri, en mörk färgskala och åtskilliga konsthistoriska referenser, har hon skapat en ny och alldeles egen bildvärld.

 

Lex bok, Sara Kadefors, Lilla Piratförlaget

Lex är en outsider. Hon väljer att ställa sig utanför. Hon börjar blogga och snart har bloggen blivit större än hennes eget liv. Sara Kadefors har skrivit en skruvad, stilistiskt driven och psykologiskt komplex roman. Med genomskådande blick kommenterar hon sin samtid och den individcentrerade bloggenerationen.

 

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag

En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.

 

Jagger, Jagger, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Bengt är åtta år och mobbad. Mötet med uteliggarhunden Jagger, som bor i en container, förändrar Bengts liv. Med suggestiv kraft och subtil humor skildrar Frida Nilsson barns utsatthet och en självupptagen vuxenvärld. Detta är en stark berättelse om utanförskap och upprättelse.

 

Maximilian och Minimilian, Klara Persson, Urax

Vad är fördelarna med att vara liten respektive stor? Och kan Maximilian som är så stor verkligen få plats i en så liten bok? Med en träffsäker ton, en kolorit med kraftig verkan och en linjering som dansar över sidorna undersöker Klara Persson språkets och bilderbokens möjligheter på ett hejdlöst roligt sätt.

 

Cirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

Två små vagabonder kommer till Madrid i denna melodiskt rimmande äventyrshistoria. Med detaljrika bilder där perspektiven skiftar och färgerna harmonierar med stämningslägena, berättar Lena Sjöberg om tryggheten i att vara två i den stora, vida världen, och om att aldrig tappa hoppet, även om man är en liten loppa.

 

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

 

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika

Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

 

Getingfällan, Nicole Accord, Ludvika

En vecka är ingen tid, egentligen. Och ändå hinner det som inte får hända hända. Övergiven och i vägen för den nya familjelyckan skickas vår nybakade student iväg på en lägervecka som präglas av stor ensamhet och ett ständigt getingsurr. I den tafatta och surmulna dialogen mellan rumskamraterna stegras alienationen. Getingfällan är en oväntat obehaglig berättelse med ett vackert språk och bisarrt innehåll.

 

En halv evighet, Louise Axelsson, Stockholm

När är man egentligen sjuk? Kan kärlek uppstå vid första ögonkastet? Vad består vänskap av? I novellen En halv evighet får vi stora känslor och fina bilder serverade på ett rappt, charmigt och humoristiskt sätt. Det här är en inkännande jag-berättelse om att hitta sig själv. Temat är välbekant, och ändå har vi aldrig fått det beskrivet precis så här. Man vill genast ha mer av den poetiska författarrösten. 

 

Kontaktannons: Pappa sökes, Erica Lindberg, Vällingby

Med en känslostark text skildrar författaren en trovärdig upplevelse av en förälders svek. Kontaktannons: Pappa sökes är en uppgörelse med en barndom som innebär en konstant kamp för att bli sedd och ett vittnesmål om ett barns förtvivlade längtan efter att inte behöva agera mamma till sin pappa. Berättelsen genomsyras av smärtan när fundamentet i tillvaron inte finns där.

 

En småstads längtande hjärta, Linnea Svensson, Lidköping

Med en skoningslös, skarp blick skildras småstadslivet och längtan bort därifrån. Bort från arbetet på äldreboendet där tillvaron bjuder på Bingo och ägg med kaviar, bort från skribentuppdragen om schottis och loppis på den lokala tidningen. Livet pågår någon annanstans, i Paris. Men hur kan man samtidigt bevara tryggheten som omsluter hemstaden? En småstads längtande hjärta är en innerlig berättelse om att vara ung och stå framför dörren till samtidens oändliga valmöjligheter, som kanske aldrig öppnas.

 

Min mors händer, Linnea Svensson, Lidköping

I Min mors händer skildras en badutflykt med mamma där inget storartat händer eller sägs, och ändå blir så mycket tydligt. Med både skärpa och ömhet i blicken beskrivs den skörstarka relationen mellan en mor och det barn som lämnat barndomen; en moget berättad historia som lämnar vemodig värme efter sig. 

 

Sammanlagt har 481 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar från 45 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 148 böcker från 52 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 163 titlar från 35 förlag. Antalet inskickade böcker är rekordhögt i år, liksom antal förlag som anmält titlar. Till Lilla Augustpriset har 628 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in, vilket även det är rekordmånga.

Om Augustpriset

Augustpriset firar i år 25 år och är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Bland de 18 nominerade böckerna kommer tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer att rösta fram en vinnare i vardera kategorin. Prisutdelningen sker vid Augustgalan måndagen den 25 november i Stockholms konserthus. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Augustgalan produceras av Fascinera.

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset firar 20 år i år. Det instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga stora Augustgalan. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till Lilla Augustprisets jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på
www.augustpriset.se/lilla-augustpriset/nominerade-2013.
Omröstningen pågår mellan den 21 oktober och 17 november.

 

Jury för Årets svenska skönlitterära bok 2013

Olav Magnusson, ordförande
Björn Kohlström
Jenny Lindh
Maarja Talgre
Malin Ullgren

Jury för Årets svenska fackbok 2013

Thomas Willtorp, ordförande
Jenny Beckman
Hélène Benno
Patrik Hadenius
Anna Schytt

 
Jury för Årets svenska barn- och ungdomsbok 2013

Magnus Öhrn, ordförande
Eva Fred
Johanna von Horn
Magnus Utvik
Åsa Warnqvist

Lilla Augustprisets jury 2013

Erik Titusson, ordförande
Annika Nasiell
Ester Roxberg
Katarina Lycken Rüter
Marie Skeppstedt

Frågor om Augustpriset besvaras av

Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen, 070-769 84 45
Karin Sandberg, informationsansvarig Svenska Förläggareföreningen, info@forlaggare.se, 070-193 79 45

Pressfrågor inför Augustgalan besvaras av

Isa Andersson, augustpriset@fascinera.se, 08-411 58 00 / 076-137 77 18

 

Pressfrågor om de nominerade böckerna besvaras av förlagens presskontakter

 

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur

Bonnie Halling, bonnie.halling@nok.se, 08-453 86 95

 

Liknelseboken. En kärleksroman, Per Olov Enquist, Norstedts

Katarina Lindell, katarina.lindell@norstedts.se, 010-744 21 50

 

Vitsvit, Athena Farrokhzad, Albert Bonniers Förlag

Isabella Falkowska, isabella.falkowska@bonnierforlagen.se, 08-696 84 77 / 070-6077887

 

Tre vägar, Katarina Frostenson, Wahlström & Widstrand

Anna-Karin Korpi, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se, 08-696 84 97

 

Porslinsfasaderna, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur

Helena Eitrem, helena.eitrem@nok.se, 08-453 86 40

 

Hägring 38, Kjell Westö, Albert Bonniers Förlag

Anna Tillgren, Anna.tillgren@bonnierforlagen.se, 08-6968654 / 070-3709929

 

Germanerna. Myten. Historien. Språken, Tore Janson, Norstedts

Katarina Lindell, katarina.lindell@norstedts.se, 010- 744 21 50 

 

Mannen som slutade ljuga, Dan Josefsson, Lind & Co

Karin Wahlén, karin.wahlen@kultpr.se, 0768-96 22 54 

 

Självhushållning på Djupadal, Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann, Bonnier Fakta

Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 08-696 80 50 / 0733-746294 

 

438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar, Johan Persson, Martin Schibbye, Offside Press AB

Mattias Göransson för frågor om utgivningen/förlaget: mattias@magasinetfilter.se

0707-706903; Brit Stakston för kontakt med författarna/intervjuförfrågningar: brit.stakston@jmw.se, 0733-833366

 

Spår, Lena Sundström, Natur & Kultur

Bonnie Halling, bonnie.halling@nok.se, 08-453 86 95

 

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva) Bea UUsma, Norstedts

Tulle Durling, tulle.durling@norstedts.se, 010-744 21 46

 

Om detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund, Lilla Piratförlaget

Christina Kivi, christina@piratforlaget.se, 08-412 13 58 / 0768-54 49 64 

 

Lex bok, Sara Kadefors, Lilla Piratförlaget

Christina Kivi, christina@piratforlaget.se, 08-412 13 58 / 0768-54 49 64 

 

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag

Maria Skymne, maria.skymne@hippobokforlag.se, 070-937 41 47, Marianne Lindfors, marianne.lindfors@hippobokforlag.se, 08-68 43 95 50

 

Jagger, Jagger, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Karin Berg, karin.berg@nok.se, 08-453 87 15

 

Maximilian och Minimilian, Klara Persson, Urax

Ellen Karlsson, ellen.karlsson@uraxforlag.se, 0723-22 08 60

 

Cirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

Karin Rowland,  karin.rowland@rabensjogren.se, 010-744 21 55 / 073-707 28 83

Mercurial Superfly low