Nominerade författare på Augustturné

Nominerade författare på Augustturné

I samarbete med Akademibokhandeln anordnas under hösten den första Augustturnén. Tre olika städer kommer få besök av Augustnominerade författare, som intervjuas av lokala litteraturkritiker och journalister. 

Under turnén kommer nominerade från alla de tre kategorierna medverka, det vill säga Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.
 
”Det är verkligen roligt att vi kan samarbeta kring den här Augusturnén, framför allt att de nominerade författarna får möta varandra och publiken i bokhandeln. Förhoppningsvis är det här starten på en fin Augusttradition”, säger Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen.
 
Den 5 november samtalar Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan, i Akademibokhandelns butik i Lund med Olivia Bergdahl, Peter Handberg och Oskar Kroon.
Näst på tur är Akademibokhandelns butik i City i Stockholm den 12 november där Yukiko Duke modererar ett samtal mellan Daniel Gustafsson, Jenny Jägerfeld, Sara Stridsberg och Sara Lundberg.
Turnén avslutas i Akademibokhandelns butik i Uppsala den 13 november, då Upsala Nya Tidnings kulturchef Johanna Åberg Lundén leder ett samtal mellan Steve Sem-Sandberg, Alexandra Borg, Nina Ulmaja och Per Gustavsson.
 
"Augustpriset är en mycket positiv bokhändelse i höstmörkret och något som intresserar många av våra kunder. Vårt mål är att våra butiker ska vara levande mötesplatser som inspirerar och sprider kunskap. Därför är vi väldigt glada över detta samarbete som gör det möjligt att välkomna några av de Augustnominerade författarna till våra butiker. Vi ser fram emot spännande samtal och massor av läsglädje", säger Cecilia Helsing, marknadschef på Akademibokhandeln.

Kontakt

Karin Sandberg, karin.sandberg@forlaggare.se, 070-193 79 45
Helena Isaksson, helena.isaksson@akademibokhandeln.se, 010 - 744 10 92

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bokÅrets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. 

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera, och de nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan måndagen den 25 november i Konserthuset Stockholm delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

2019 skickades det sammanlagt in 472 titlar till juryerna för bedömning - till den skönlitterära klassen 149 titlar, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 175 titlar.

På Augustgalan delas också Lilla Augustpriset ut. Det instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande, och är Sveriges största litterära pristävling för unga. 

Om Akademibokhandeln 

I över 100 butiker och på nätet erbjuder Akademibokhandeln ett stort och väl sammansatt sortiment av böcker och inspirerande varor för alla som vill skriva, rita, pyssla, planera och förvara.
Med visionen ”Läsglädje för alla, varje dag” vänder vi oss till kunder över hela landet.
Akademibokhandeln ingår i Bokhandelsgruppen, som ägs av Volati AB och företagsledningen. Mer information: www.akademibokhandeln.se