Niklas Strömstedt är Augustgalans konferencier

Niklas Strömstedt är Augustgalans konferencier

Den 28 november delas Augustpriset ut på Augustgalan i Stockholms Konserthus. Niklas Strömstedt är konferencier. 

Niklas Strömstedt är en av Sveriges mest folkkära artister och låtskrivare och har skapat många oförglömliga hits. Under senare år har han också underhållit som programledare i tv, bland annat med ett uppskattat intervjuprogram. I år har det dessutom blivit krogshow-debut. Om att leda årets Augustgala säger Niklas: 

– Då skulle mamma bli riktigt stolt, tänkte jag när jag fick frågan om att leda Augustgalan i år. Nästa tanke gick såklart i den lätt panikartade tonarten, hur ska detta gå? Hur som helst känns det både pirrigt, inspirerande och roligt att äntligen få vara med om denna mytomspunna prisceremoni. 


Niklas Strömstedt. Foto: Mattias Edvall. Ladda ned högupplöst pressbild här

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist.

Vilka de nominerade titlarna är tillkännages i år den 24 oktober. För mer information och länk till anmälan, se http://www.augustpriset.se/pressrum/augustpriset-2016-ars-nominerade-titlar-tillkannages. De nominerade titlarna läses av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. 

På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriset ut. Niklas Strömstedt är konferencier. Evenemanget produceras av Fascinera. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. På Augustgalan avslöjas dessutom vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson.

Sammanlagt har 447 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar. Till Lilla Augustpriset har 632 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord.

Pressfrågor besvaras av:
Amanda Horne, press@augustpriset.se, tel. 073-985 79 77.
Kristin Henriksson, press@augustpriset.se, tel. 073-704 70 29. 

Tendências do momento