De nominerade är ... Pressinbjudan till Augustprisets nomineringsdag

De nominerade är ... Pressinbjudan till Augustprisets nomineringsdag

Välkomna att bevaka tillkännagivandet av nomineringarna till årets Augustpris!

Ni har möjlighet att både delta på en pressfrukost med författarna och närvara vid scenprogrammet på kvällen. På grund av rådande omständigheter kommer årets kvällsevenemang genomföras utan publik.

Pressfrukost

Tid: Måndag den 19 oktober kl. 10.30-12.00.
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg, Stockholm.

Föranmäld press får mot embargo träffa de nominerade författarna för fotografering och intervjuer. Journalister som närvarar förbinder sig och sin redaktion att INTE PUBLICERA NÅGONTING I NÅGON FORM om nomineringarna innan kl. 18.00 den 19 oktober.

Pressanmälan görs här senast den 16 oktober.
Var vänlig medtag presslegitimation!

 

Kvällsevenemang

Tid: Måndag den 19 oktober. Livesänt scenprogram 17.45-19.30, dörrarna öppnas 17.00.
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg, Stockholm.

Vilka 18 böcker som nomineras till årets Augustpris offentliggörs under ett direktsänt evenemang på Södra Teatern. Dessutom avslöjas de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset. Efter tillkännagivandet blir det spännande samtal på scen när Yukiko Duke intervjuar de nominerade författarna.

Under kvällen finns möjlighet att intervjua och fotografera författarna.

Årets nomineringsevenemang kommer på grund av rådande omständigheter genomföras utan publik.

Pressanmälan görs här senast den 16 oktober.
Var vänlig medtag presslegitimation!

 

Livesänd scenprogrammet

Livesänd gärna eventet på er egen sajt! Eventet kommer att direktsändas på Augustpriset.se. Det kommer även att sändas live av TT som distribuerar sändningen utan kostnad.

För att ta del av live-sändningen behöver ni en en rtmp-adress för att TT ska kunna sända till ert strömhotell. För att beställa sändningen, kontakta Birgitta Nilsson på 08-692 26 71 eller birgitta.nilsson@tt.se.

 

Pressfrågor besvaras av

• Kristin Henriksson, 073-704 70 29, press@augustpriset.se
• Josefin Sahlin, 073-583 70 89, press@augustpriset.se

 

Angående covid-19

På grund av rådande omständigheter med samhällsspridning av covid-19 vill vi uppmana alla att ta personligt ansvar för att minska smittspridningen. Litteraturen är viktigare än någonsin, och det är vårt gemensamma ansvar att se till att den har en given plats i samhället även ett år som detta. Vi gör vad vi kan för att minska risken för smittspridning, men vi behöver din hjälp: Stanna hemma om du känner dig sjuk. Tvätta och sprita händerna ofta. Håll avstånd. Tack!

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år är ordförande i den skönlitterära juryn Gunnel Furuland, i fackboksjuryn Gunilla Herdenberg och i barn- och ungdomsboksjuryn Mia Österlund. Årets nomineringar tillkännages den 19 oktober, och de tre priserna delas ut den 23 november på Augustgalan i Konserthuset Stockholm.

Sammanlagt har 447 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar skickats in, till fackboksklassen 132 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 145 titlar.

 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, i år ledd av Lotta Lyssarides. Juryn tar fram sex finalister som presenteras den 19 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se, som pågår mellan den 19 oktober och 16 november. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid Augustgalan den 23 november i Konserthuset Stockholm.