De nominerade är... Pressinbjudan till Augustprisets nomineringsdag

De nominerade är... Pressinbjudan till Augustprisets nomineringsdag

Välkomna att bevaka tillkännagivandet av nomineringarna till årets Augustpris!

Ni har möjlighet att både delta på en pressfrukost med författarna och närvara vid det publika scenprogrammet på kvällen.

Pressfrukost

Tid: Måndag den 21 oktober kl. 10.30-12.00.
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg, Stockholm.

Föranmäld press får mot embargo träffa de nominerade författarna för fotografering och intervjuer. Journalister som närvarar förbinder sig och sin redaktion att INTE PUBLICERA NÅGONTING I NÅGON FORM om nomineringarna innan kl. 18.00 den 21 oktober.

Pressanmälan görs här senast den 18 oktober.
Var vänlig medtag presslegitimation!
 

Kvällsevenemang

Tid: Måndag den 21 oktober. Scenprogram 17.45-19.30, dörrarna öppnas 17.00. 
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg, Stockholm.

Vilka 18 böcker som nomineras till årets Augustpris offentliggörs under ett publikt evenemang på Södra Teatern. Dessutom avslöjas de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset. Efter tillkännagivandet blir det spännande samtal på scen när Yukiko Duke intervjuar de nominerade författarna. 

Under kvällen finns möjlighet att intervjua och fotografera författarna. 

Pressanmälan görs här senast den 18 oktober.
Var vänlig medtag presslegitimation! 

 

Livesänd scenprogrammet

Livesänd gärna eventet på er egen sajt! Eventet kommer att direktsändas på Augustpriset.se. Det kommer även att sändas live av TT som distribuerar sändningen utan kostnad

För att ta del av live-sändningen behöver ni en en rtmp-adress för att TT ska kunna sända till ert strömhotell. För att beställa sändningen, kontakta Birgitta Nilsson på 08-6922671 eller birgitta.nilsson@tt.se

 

Pressfrågor besvaras av 

Christa Murley, 070-023 30 10, christa@fascinera.se
Viktoria Hansén, 073-551 41 44, viktoria@fascinera.se
 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år är ordförande i den skönlitterära juryn Gunnel Furuland, i fackboksjuryn Gunilla Herdenberg och i barn- och ungdomsboksjuryn Björn Sundmark. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages den 21 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan den 25 november i Konserthuset Stockholm delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Sammanlagt har 472 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 175 titlar.
 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, i år ledd av Lotta Lyssarides. Juryn tar fram sex finalister som presenteras den 21 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Omröstningen pågår mellan den 21 oktober och 18 november. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid Augustgalan den 25 november i Konserthuset Stockholm.