De nominerade är...

De nominerade är...

Blir det en spännande debutant eller en folkkär favorit? Vad kan vi se för trender i bokutgivningen 2018? Och vilka är egentligen årets bästa böcker? Kom till Södra teatern och var med när årets nomineringar till Augustpriset tillkännages! 

Den 22 oktober får vi äntligen veta vilka böcker som har chans att tilldelas det prestigefyllda priset, som i år firar 30-årsjubileum! Dessutom avslöjas de nominerade bidragen till Lilla Augustpriset. Efter tillkännagivandet blir det spännande samtal på scen när Daniel Sjölin intervjuar de nominerade författarna.

Tid: Måndagen den 22 oktober. Scenprogram kl. 17.45 – 19.30 och därefter mingel och boksignering till ca kl. 20.30. Dörrarna öppnas kl. 17.00 då vi också bjuder på ett glas vin/öl/alkoholfritt.

Plats: Södra teatern, Mosebacke Torg 1, Stockholm.

Under kvällen finns möjlighet att träffa, fotografera och intervjua författarna.

Pressanmälan görs här senast den 19 oktober.
OBS!
Medtag presslegitimation!

Allmänheten köper biljetter via https://sodrateatern.com/augustpriset-2018.Ordinarie pris 120 kr plus serviceavgift

Eventet kommer att direktsändas på Augustpriset.se. Det kommer även att sändas live av TT som distribuerar sändningen utan kostnad. För att ta del av live-sändningen behöver ni en en rtmp-adress för att TT ska kunna sända till ert strömhotell. För att beställa sändningen, kontakta Birgitta Nilsson på 08-6922671 eller birgitta.nilsson@tt.se
 

Pressbrunch kl. 10.30

En pressbrunch arrangeras kl. 10.30 – 12.00 den 22 oktober centralt i Stockholm (exakt plats meddelas senare). Där får föranmäld press mot embargo träffa de nominerade författarna för fotografering och intervjuer. Journalister som närvarar förbinder sig och sin redaktion att INTE PUBLICERA NÅGONTING I NÅGON FORM om nomineringarna innan de är officiellt tillkännagivna av oss. Samtliga nominerade titlar kommer offentliggöras kl. 18.00 den 22 oktober. Embargot gäller alltså till kl 18.00. 

Pressanmälan görs här senast den 19 oktober.
OBS!
Medtag presslegitimation!
 

Pressfrågor besvaras av

Samuel Lanciné Gustafsson, press@augustpriset.se, 070-445 20 68

Kristin Henriksson, press@augustpriset.se, 073-704 70 29
 

Om Augustpriset

Augustpriset firar i år 30-årsjubileum och är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år är ordförande i den skönlitterära juryn  Anna Gillinger, i fackboksjuryn Inga Lundén och i barn- och ungdomsboksjuryn Björn Sundmark. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages den 22 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan den 26 november i Konserthuset Stockholm delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100.000 kronor. Varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Sammanlagt har 472 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har  151 titlar skickats in, till fackboksklassen 148 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 173 titlar.
 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset firar i år 25-årsjubileum och är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister, vilka i år presenteras den 22 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Omröstningen pågår mellan den 22 oktober och 19 november. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid Augustgalan den 26 november i Konserthuset Stockholm.

Womens Footwear Online