Augustprisets nya jurygrupper

Augustprisets nya jurygrupper

Jurygrupperna som ska nominera titlarna till 2014 års Augustpris har utsetts.  Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugosjätte gången. Priset består av en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i de tre kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Jury för Årets svenska skönlitterära bok:

Kaj Schueler, ordförande – kulturjournalist och kritiker. Från 2001 till 2012 var han först verksam som litteraturredaktör och sedan kulturchef i Svenska Dagbladet.

Elise Karlsson – litteraturkritiker och författare

Björn Kohlström – gymnasielärare och frilansskribent

Stina Otterberg – fil.dr. i litteraturvetenskap, kritiker i Dagens Nyheter och författare

Maarja Talgre – kulturjournalist, författare och mångårig medarbetare vid Sveriges Radios kulturredaktion, numera frilans

Jury för Årets svenska fackbok:

Thomas Willtorp, ordförandejournalist och TV-producent.

Hélène Benno – journalist och generalsekreterare för Min Stora Dag

Billy Ehn – professor emeritus i etnologi vid Umeå universitet

Patrik Hadenius – chefredaktör för Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi.

Lars Strannegård – professor med inriktning på organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm.

Jury för Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Åsa Warnqvist, ordförande – fil.dr. i litteraturvetenskap, barnlitteraturforskare vid Svenska barnboksinstitutet och kritiker i Svenska Dagbladet

Ulf Boëthius – professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur.

Eva Fred – biträdande länsbibliotekarie och konsulent med litteratur och läsfrämjandefrågor för barn och unga, Kultur i Väst.

Johanna von Horn, har arbetat med barn- och ungdomsböcker i 20 år och driver sedan sex år bokhandeln Bokslukaren – böcker och bakverk för barn. 

Magnus Utvik, författare och bokrecensent i Gomorron Sverige, SVT


Kaj Schueler.

Thomas WIlltorp.


Åsa Warnqvist.

Högupplösta bilder kan laddas ned nedan:
Kaj Schueler
Thomas Willtorp
Åsa Warnqvist

Kontaktuppgifter till ordförande:
Kaj Schueler, tel: 070-450 20 70
Thomas Willtorp, tel: 070-694 64 77
Åsa Warnqvist, tel: 070-559 26 44
 
Frågor om Augustpriset besvaras av:
Karin Sandberg, Svenska Förläggareföreningen, tel: 070-193 79 45,
e-post:  karin.sandberg@forlaggare.se
 
Om Augustpriset
Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Idag är Augustpriset ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.
 
En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens, som i år äger rum den 20 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.
 
På Augustgalan, i år den 24 november, delas Augustpriset ut i de tre olika kategorierna. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor och en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare, är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.
 
Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Se www.augustpriset.se för mer information.

JORDAN