Augustprisets nya juryer är utsedda

Augustprisets nya juryer är utsedda

Augustprisets juryer, som sammanlagt ska nominera 18 böcker till Augustpriset 2019, har utsetts. 


Ordföranden för Augustprisets tre jurygrupper: Gunnel Furuland (foto: Sanja Salcic), Gunilla Herdenberg (foto: Jann Lipka) och Björn Sundmark (foto: Håkan Röjder). Ladda ned högupplösta bilder genom att klicka på namnen. 

 

Juryerna läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset, vilket årligen brukar vara mellan 150 och 180 titlar per kategori. Alla svenska bokförlag välkomnas att anmäla och skicka in böcker. Juryledamöterna väljs för ett år i taget. Måndag den 21 oktober tillkännages vilka 18 titlar som nomineras till Augustpriset.
 

Augustprisets jury för Årets svenska skönlitterära bok

Gunnel Furuland, ordförande, bibliotekarie och litteraturforskare samt ordförande i Biblis, Kungliga bibliotekets vänförening

Mats Granberg, projektledare för Litteraturscen Norrköping, tidigare kulturredaktör Norrköpings Tidningar

Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten

Arne Johnsson, bibliotekarie och författare

Lasse Lundberg, Akademibokhandeln, Odenplan Stockholm
 

Augustprisets jury för Årets svenska fackbok

 
Gunilla Herdenberg, ordförande, riksbibliotekarie (till sista mars 2019) och ordförande för Högskolan i Borås styrelse 
 
Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet
 
Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
 
Susanne Ljung, journalist, programledare för Stil i P1 och krönikör i DN Lördag

Marianne Rundström, journalist, programledare och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna 

 
 

Augustprisets jury för Årets svenska barn- och ungdomsbok

Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö universitet och redaktör för Bookbird - A Journal of International Children's Literature

Marcus Barbosa Ferreira, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och tidigare programledare för Bokslukarna i SVT 

Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare

Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton

Mia Österlund, docent, universitetslärare i litteraturvetenskap, Åbo Akademi, samt vetenskaplig redaktör för tidskriften Barnboken – Tidskrift för barnlitteraturforskning

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Nomineringarna tillkännages i år måndagen den 21 oktober. 

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan, i år måndag den 25 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. 

På Augustgalan avslöjas också vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Besök Augustpriset.se för mer information.
 

Kontakt

Karin Sandberg, karin.sandberg@forlaggare.se, 070-193 79 45