Augustpriset – 2016 års nominerade titlar tillkännages

Augustpriset – 2016 års nominerade titlar tillkännages

Vilka 18 titlar som nominerats till årets Augustpris tillkännages för första gången inför en stor publik under ett kvällsevent på Kulturhuset Stadsteatern den 24 oktober. Tara Moshizi och Daniel Sjölin presenterar och samtalar med de nominerade författarna på scen. Dessutom tillkännages vilka texter som nominerats till Lilla Augustpriset.

Tid: Måndagen den 24 oktober kl. 16.30 – 18.00. Insläpp från kl. 16.00. 
Plats: Hörsalen plan 3, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3, Stockholm

ANMÄLAN FÖR PRESSACKREDITERINGSenast den 21 oktober. Anmälan görs här

OBS! Medtag presslegitimation!

Under kvällen har pressen möjlighet att träffa, fotografera och intervjua författarna. Ni kan även direktsända från nomineringsevenemanget genom att bädda in vår fria webb-tv ström på sin webbsida. Medier som önskar visa sändningen från eventet på sina egna sajter ber vi kontakta Amanda Horne, press@augustpriset.se.

Tidig pressläggning?

För nyhetsmedier med tidig pressläggning och som därför inte har möjlighet att få med nyheten på annat sätt anordnas en pressfrukost, kl. 9.30 – 11.00 den 24 oktober i Stockholm (dörrarna öppnas kl. 9.15). Där får föranmäld press mot embargo träffa de nominerade författarna för fotografering och intervjuer. Journalister som närvarar förbinder sig och sin redaktion att INTE PUBLICERA NÅGONTING I NÅGON FORM om detta innan de nominerade titlarna är officiellt tillkännagivna av oss. Samtliga nominerade titlar kommer att vara offentliggjorda kl. 18.00 den 24 oktober. Embargot gäller alltså till kl 18.00 eller tills dess att de nominerade titlarna avslöjats i vår webb-tv-sändning.

Anmälan till pressfrukost mejlas till press@augustpriset.se

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist.

Vilka de nominerade titlarna är tillkännages i år den 24 oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. 

På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriserna ut. Evenemanget produceras av Fascinera. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. På Augustgalan avslöjas dessutom vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson.

Sammanlagt har 447 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 149 titlar skickats in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar. Till Lilla Augustpriset har 632 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord.

Pressfrågor besvaras av:
Amanda Horne, press@augustpriset.se, tel. 073-985 79 77.

Nike Zoom Shift Shoe