Årets Augustpristagare har tillkännagivits

Årets Augustpristagare har tillkännagivits

Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr och dessutom får pristagarna en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Ikväll har också Lilla Augustpriset delats ut. Vinnaren får 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.

Pressbilder finns att ladda ned i pressrummet på Augustpriset.se.

 

Årets svenska skönlitterära bok

De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag
”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.

 

Årets svenska fackbok

Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution,Nina Burton, Albert Bonniers Förlag
Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.

 

Lilla Augustpriset har tilldelats

Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.
 

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. Sammanlagt skickades 447 titlar in till juryerna för bedömning 2016. Till den skönlitterära klassen skickades 149 titlar in, till fackboksklassen 150 titlar och till kategorin barn- och ungdomslitteratur 148 titlar.

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 28 november. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. 632 texter skickades in till Lilla Augustpriset 2016.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.                     

Jurygrupper 2016

Årets svenska skönlitterära bok
Kaj Schueler, ordförande
Anna Gillinger
Björn Kohlström
Martina Lowden
Maarja Talgre

Årets svenska fackbok
Billy Ehn, ordförande
Yukiko Duke
Inga Lundén
Lars Strannegård
Emi-Simone Zawall

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Åsa Warnqvist, ordförande
Ulf Boëthius
Jonna Fries
Björn Sundmark
Magnus Utvik 

Lilla Augustpriset
Erik Titusson, ordförande
Johanna Karlsson
Annika Nasiell
Marie Skeppstedt
Amanda Svensson

 

Pressfrågor om de vinnande böckerna besvaras av förlagens presskontakter

Årets svenska skönlitterära bok
De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag
Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se, 08-696 84 97

Årets svenska fackbok
Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution,Nina Burton, Albert Bonniers Förlag
Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se, 08-696 84 97

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren
Eva Whitebrook, eva.whitebrook@norstedts.se, 070-975 17 18

Lilla Augustpriset
Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Sigrid Nikka, sigrid.nikka@gmail.com, 072-586 19 88 

Frågor om Augustpriset besvaras av
Kristina Ahlinder, direktör SvF, kristina.ahlinder@forlaggare.se, 070-769 84 45
Karin Sandberg, informationsansvarig SvF, karin.sandberg@forlaggare.se, 070-193 79 45

Jordan Jumpman Pro AJ12.5