Årets Augustpristagare har tillkännagivits

Årets Augustpristagare har tillkännagivits

Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Varje vinnare får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också det Lilla Augustpriset delats ut. Vinnaren får 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.

Här finns pressbilder från Augustgalan.

Årets svenska skönlitterära bok

Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers förlag
Hur dog Samuel och varför? Jonas Hassen Khemiris gestaltning av minnets och vittnesmålens bedräglighet är spännande som en thriller. Men romanen är också en kärlekshistoria och en berättelse om våld, oförlåtliga svek och ekonomins makt. En okonventionell romanstruktur där flera olika röster tecknar porträttet av huvudpersonen. Allt skrivet på en raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan i ett stenhårt och hektiskt Stockholm.

Årets svenska fackbok

Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren, Karin Bojs, Albert Bonniers förlag
En ovanlig och allomfattande släktkrönika, där dna ger ny kunskap om européers högst blandade ursprung. Det är en överraskande historia som omsorgsfullt berättas av en enveten journalist med hjälp av den senaste tidens svindlande vetenskapliga framsteg. Sällan har 54 000 år förflutit så lätt och så lärt.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

När hundarna kommer, Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen
Ett år förflyter. Året då Ester och Isak möts. Då Isaks bror, Anton, lockas in i en tillvaro av hat, hakkors och våld. Och en pojke mördas. Jessica Schiefauers ungdomsroman berättar om hur lätt det är att dras med, om önskan att få tillhöra. Lika mycket handlar det om kärlek, om att älska så totalt att kärleken blir destruktiv. Språket är poetiskt, förtätat och flödar fram, likt det vatten som betraktar händelserna. Ett språk slipat med omsorg. För att berätta detta hemska.

Lilla Augustpriset har tilldelats

Den på intet vis speciella, Rasmus Bjerkander, Linköping
Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Om Augustpriset

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. De 18 nominerade titlarna tillkännagavs under en presskonferens den 19 oktober. Ordförande i den skönlitterära juryn har varit Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist. Vinnande bok i respektive kategori utses genom sluten omröstning i tre elektorsförsamlingar med sammanlagt 63 personer. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Varje vinnare får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. I år skickades sammanlagt 461 titlar in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 158 titlar från 38 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 155 böcker från 54 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar från 33 förlag.

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen efter ett initiativ av Posten för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till unga mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, som tar fram sex finalister. Vinnaren utses sedan genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på augustpriset.se. 557 bidrag anmäldes i år till Lilla Augustpriset.

Kontakt

Pressfrågor om de nominerade böckerna besvaras av förlagens presskontakter

Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers förlag
Anna-Karin Korpi-Öhlund, 08-696 84 97, annakarin.korpi@bonnierforlagen.se

Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren, Karin Bojs, Albert Bonniers förlag
Anna-Karin Korpi-Öhlund, 08-696 84 97, annakarin.korpi@bonnierforlagen.se

När hundarna kommer, Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen
Tove Kullenberg 0765 26 11 89, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se

Frågor om Augustpriset besvaras av

Kristina Ahlinder, direktör SvF, kristina.ahlinder@forlaggare.se, 070-769 84 45
Karin Sandberg, informationsansvarig SvF, karin.sandberg@forlaggare.se, 070-193 79 45

Läs mer och ta del av artiklar, intervjuer och filmklipp på Augustpriset.se

Runners Alliance