Årets Augustpristagare

Årets Augustpristagare

Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut vid Augustgalan på Södra Teatern i Stockholm. Augustpriset delas ut i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bokÅrets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också Lilla Augustpriset delats ut. Vinnaren får 15 000 kronor. Dessutom har Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats ut.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels. Augustprisets sändningar produceras av Fascinera.

Nedan följer pristagarna och juryernas motiveringar.
 

Årets svenska skönlitterära bok 

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.
 

Årets svenska fackbok 

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.
 

Årets svenska barn- och ungdomsbok 

Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.
 

Lilla Augustpriset 

Min ursäkt, Mirja Flodin, Nästansjö
Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.
 

Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Marianne von Baumgarten-Lindberg
Marianne von Baumgarten-Lindbergs enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. Tack vare henne har flera generationer barn och föräldrar fått tillgång till såväl den klassiska som den samtida och nyskapande barn- och ungdomslitteraturen. Hon grundade landets största barnbokklubb, har drivit både storslagna och småskaliga bokhandlar, startat litterära tidskrifter och introducerat landsomfattande läsprojekt.

Marianne von Baumgarten-Lindberg har samma osvikliga mod som Jonatan Lejonhjärta, är lika gränslöst påhittig som Pippi Långstrump och har ett lika stort och varmt hjärta som Muminmamman.

 

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år har ordförande i den skönlitterära juryn varit Gunnel Furuland, i fackboksjuryn Gunilla Herdenberg och i barn- och ungdomsboksjuryn Mia Österlund. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

Sammanlagt har 597 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 197 titlar skickats in, till fackboksklassen 207 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 193 titlar.
 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, i år ledd av John Häggblom. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Röstningen pågick mellan den 19 oktober och 15 november. Vinnaren får 15 000 kr.

Läs mer om Augustpriset och Lilla Augustpriset på augustpriset.se.
 

Om Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Hederspriset har instiftats för att årligen uppmärksamma och hedra en nu levande person som genom sin gärning gjort betydande insatser av bestående värde för svensk litteratur och/eller för förlagsbranschen.

Pristagaren utses av styrelsen.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris delades ut första gången 2018. Tidigare års mottagare har varit Ilon Wikland, Jan Stolpe och Per I. Gedin.

 

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels. Augustgalan produceras av Fascinera.

 

Jurygrupper 2021

Årets svenska skönlitterära bok
Gunnel Furuland, ordförande
Daniel Boyacioglu
Mattias Eklöf
Kristina Lindquist
Mia Strandell

Årets svenska fackbok
Gunilla Herdenberg, ordförande
Susanne Ljung
Devrim Mavi
Christer Nordlund
Joanna Rose

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Mia Österlund, ordförande
Salomon Hellman
Stina Nylén
Hanna Ottersten
Sara Teleman

Lilla Augustpriset
John Häggblom, ordförande
Eva Boström
Maria Frensborg
Alex Haridi
Anna Nordlund
 

Pressfrågor om Augustpriset besvaras av:

Jon Arborelius, 076-828 37 04, press@augustpriset.se
 

Pressfrågor om de vinnande böckerna besvaras av förlagens presskontakter:

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
Therese Cederblad, therese.cederblad@bonnierforlagen.se, 070-726 59 00

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Kajsa Olofsson, kajsa@ascaripr.com, 070-488 60 01
 

Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Bonnie Halling, bonnie.halling@nok.se, 076-546 86 75