Amanda Ooms leder årets Augustgala

Amanda Ooms leder årets Augustgala

Påminnelse om presskonferens: Augustprisets nominerade titlar tillkännages.

Foto: Knut Koivisto. Pressbilder på Amanda Ooms kan laddas ned här och här. Fotograf Knut Koivisto ska anges. 

De 18 titlar som nomineras till årets Augustpris och de sex texter som nomineras till Lilla Augustpriset tillkännages vid en presskonferens den 20 oktober. Amanda Ooms är årets konferencier för Augustgalan och leder även presskonferensen. Nominerade författare och juryernas ordföranden kommer att närvara. 

Vi bjuder på lunchtallrik och dryck.

Tid: Måndagen den 20 oktober kl. 12.15 till ca 13.00. Insläpp från kl. 11.45.
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm.

Samtliga journalister/fotografer som vill närvara måste föranmäla sig, senast den 17 oktober. Anmälan görs här

OBS! Medtag presslegitimation!

Presskonferensen kommer att direktsändas på Augustprisets sajt, www.augustpriset.se. Välkomna att visa presskonferensen direkt på er egen webbplats. Kontakta Lydia Farran-Lee på Fascinera för embed-kod: augustpriset@fascinera.se, tel. 0707-345 205.

Amanda Ooms är skådespelare, konstnär och författare. Hon har ett brinnande intresse för litteratur och har ägnat sin framgångsrika karriär åt skapande och berättande. 2013 stod hon på Dramatens scen i enmansföreställningen ”Tåla mod”, baserad på sin roman med samma namn från 2006. 

- Att presentera de nominerade, och ledsaga den högtidliga aftonen för årets Augustpris, gör mig mycket lycklig. Det känns mycket hedrande att på det sättet vara med och sätta guldstjärnor i kanten för årets svenska litteratur, säger Amanda Ooms.

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Under Augustgalan, som äger rum måndagen den 24 november med start kl. 17.30 i Stockholms Konserthus, tillkännages vilka tre böcker som belönas med Augustpriset. Dessutom avslöjas vinnaren av Lilla Augustpriset. Evenemanget produceras av Fascinera.

Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Thomas Willtorp och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson.

Sammanlagt har 467 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 148 titlar från 42 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 167 böcker från 51 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 152 titlar från 32 förlag. Till Lilla Augustpriset har 510 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in.

Frågor om presskonferensen besvaras av:
Lydia Farran-Lee,  augustpriset@fascinera.se, tel. 0707-345 205.

 
Hjärtligt välkomna!

Nike LunarEpic Flyknit