2013 års Augustpristagare har tillkännagivits

2013 års Augustpristagare har tillkännagivits

Det prestigefyllda Augustpriset har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus, i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset är 100 000 kronor och en bronsstatyett av Mikael Fare. Lilla Augustpriset har också delats ut ikväll. Vinnaren får 15 000 kr.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Augustgalan produceras av Fascinera. Här följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringstexter.

Presssbilder kommer att läggas upp här så snart som möjligt.

Årets svenska skönlitterära bok

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur

Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.

Årets svenska fackbok

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva), Bea Uusma, Norstedts

Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt. 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag

En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.

Lilla Augustpriset har tilldelats

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika

Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

Läs det vinnande bidraget och de fem finalisterna i tävlingen om Lilla Augustpriset här.

Intervjuförförfrågningar och pressfrågor om de vinnande böckerna besvaras av förlagens presskontakter

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur & Kultur:
Bonnie Halling, bonnie.halling@nok.se, 08-453 86 95

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva) Bea UUsma, Norstedts:
Tulle Durling, tulle.durling@norstedts.se, 010-744 21 46

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag:
Maria Skymne, maria.skymne@hippobokforlag.se, 070-937 41 47, Marianne Lindfors, marianne.lindfors@hippobokforlag.se, 08-68 43 95 50 

Kontakt till vinnaren av Lilla Augustpriset

Nicole Accord, e-post: nicole_accord@hotmail.com, tel: 0240-150 61/073-809 63 89 

Frågor om Augustpriset besvaras av

Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen, 08-736 19 41
Karin Sandberg, informationsansvarig Svenska Förläggareföreningen, info@forlaggare.se, 08-736 19 45

Om Augustpriset

Augustpriset firar 25 år i år och är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori. De 18 nominerade titlarna tillkännagavs under en presskonferens den 21 oktober. Vinnande bok i respektive kategori utses genom sluten omröstning i tre elektorsförsamlingar. Priset består av en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare samt 100 000 kronor vardera.
 
Lilla Augustpriset, som i år firar 20 år, är en skrivartävling för 16- till 20-åringar. En jury nominerar sex texter. Det vinnande bidraget utses genom en sammanvägning av juryns röster och resultatet från en publik omröstning på www.augustpriset.se. Vinnaren får 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut på Augustgalan i november. Augustgalan produceras av Fascinera.
 
Sammanlagt har 481 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 170 titlar från 45 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 148 böcker från 52 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 163 titlar från 35 förlag. Antalet inskickade böcker är rekordhögt i år, liksom antal förlag som anmält titlar. Till Lilla Augustpriset har 628 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in, vilket även det är rekordmånga.

Off White X Max 98