2011 års Augustpristagare utsedda

2011 års Augustpristagare utsedda

Svenska Förläggareföreningens tre Augustpriser på vardera 100 000 kronor har ikväll delats ut i Stockholms Konserthus i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Efter en sluten omröstning bland 63 elektorer från hela landet bestående av bokhandlare, bibliotekarier, kritiker m.fl. har vinnarna nu utsetts. Prischeckar och August-statyetter i brons, utformade av konstnären Mikael Fare, överlämnades till följande tre pristagare.

2011 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok:

Korparna av Tomas Bannerhed, Weyler förlag

På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.

135 böcker har sänts in från 32 förlag. Juryn har bestått av Kerstin M. Lundberg (ordförande), Jessika Gedin, Johanna Koljonen, Jonas Modig och Olav Magnusson.

PRESSKONTAKT Tomas Bannerhed: Maria Såthe: 08-411 33 05 alt. 072-202 32 32 maria@weylerforlag.se

* * *

2011 års Augustpris för Årets svenska fackbok:

Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör.

140 böcker har sänts in från 46 förlag. Juryn har bestått av Thomas Willtorp (ordförande), Hélène Benno, Micael Dahlén, Anja Hirdman och Lena Smedsaas.

PRESSKONTAKT Elisabeth Åsbrink: Helena Eitrem: 08-453 86 40,     helena.eitrem@nok.se

* * *

2011 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Pojkarna av Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen

Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

128 böcker har sänts in av 23 förlag. Juryn har bestått av Per Bengtsson (ordförande), Alice Kassius Eggers, Sofia Gydemo, Magnus Öhrn och Cecilia Östlund.

PRESSKONTAKT Jessica Schiefauer: Tove Kullenberg: 08-696 81 89 alt. 076-526 11 89 tove.kullenberg@bonnierforlagen.se

* * *

Svenska Förläggareföreningens Lilla Augustpris 2011

Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson, Lund

”Kärlekssvetten” är en känslomässig jordbävning för läsaren. Med den här kraften kan en bästa väns svek drabba en ung människa – så hårt att det präglar hela den fortsatta uppväxten och kanske resten av livet. Den bakomliggande orsaken till huvudpersonens agerande – mammans cancer – antyds skickligt, med små medel. Den försonande vändpunkten i slutet – närheten till lillebrors femåriga kropp – är överraskande, sinnligt fångad, övertygande och lika stark som skildringen av jagberättarens djupa ensamhet.

600 bidrag har sänts in av ungdomar i åldern 16 till och med 20 år. Juryn har bestått av Stefan Skog (ordförande), Mats Berggren, Anette Eriksson, Ester Roxberg och Katarina Lycken Rüter.

Vinnaren har utsetts genom omröstning då röster på www.posten.se/lillaaugustpriset vägt lika tungt som juryns röster.

* * *

Augustpriset och det Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Posten. Mediepartner är TV4. Fascinera producerade Augustgalan.

Frågor kring Augustpriset besvaras av:

Kristina Ahlinder, SvF, 08-736 19 40, 070-769 84 45 eller
Karin Sandberg, SvF, 08-736 19 40, 070-586 51 64
www.augustpriset.se