Presentation av nominerade titlar i kategorin Årets skönlitterära bok, 2015

Sedan 2010 får alla Augustnominerade böcker en egen presentation på Augustgalan, av en särskild läsare som valts ut till varje bok. I den skönlitterära kategorin fanns bland annat en arkitekt, en skådespelerska och en tidigare vice statsminister.

Mest överraskande kanske det ändå var att artisten E-type, eller Martin Erikson, var på plats för att presentera Carl-Michael Edenborgs Alkemistens dotter.

– Personligen älskar jag när människor nördar ner sig och snöar in totalt i ett ämne eller i sin hobby. Jag skulle tycka att det vore rättvist om en man som själv har doktorerat i guldtillverkning vann en gyllene Auguststatyett för sin bok, säger han.

Men Auguststatyetten, som faktiskt inte är gyllene utan gjord av brons, gick i stället till Kristina Sandberg för romanen "Liv till varje pris". På Augustgalan presenterades den av Margareta Winberg, socialdemokrat, ordförande för UN Women och tidigare vice statsminister.

– Kristina Sandbergs bok är en utomordentlig skildring av ett frö, eller möjligen ett embryo, till en feministisk samhällsutveckling som lär den som inte var med något mycket viktigt: det kostade på, det gjorde ont, och det gjorde sig inte självt. För den som var med är det en mycket smärtsam minnesbild av ett samhälle som var, och som aldrig får komma tillbaka, säger hon.

Margareta Winberg berättade också att hon kände väl igen sig i Kristina Sandbergs bok. En annan av presentatörerna som kände en personlig koppling till boken hon valts ut för att läsa var skådespelerskan Aleksa Lundberg, som presenterade "Ett så starkt ljus" av Lyra Ekström Lindbäck.

– Hbtq-personer är inte fullt ut accepterade, när det gäller transpersoner sällan accepterade, i dagens Sverige. Du för läsaren in i en verklighet som många av oss upplever men aldrig får bekräftad utifrån, i litteraturen eller media. Lyra Ekström Lindbäck, du är ett geni, och alla ska läsa "Ett så starkt ljus" – för ljuset du skriver om behöver vi alla släppa in i våra liv!

 

Kholod Saghir, statsvetare, presenterar "Ma" av Ida Börjel.

 

Martin "E-type" Erikson, artist, presenterar "Alkemistens dotter" av Carl-Michael Edenborg.

 

Aleksa Lundberg, skådespelare, presenterar "Ett så starkt ljus" av Lyra Ekström Lindbäck.

 

Margareta Winberg, socialdemokratisk politiker och ordförande för UN Women, presenterar "Liv till varje pris" av Kristina Sandberg.

 

Martin Rörby, arkitekt, presenterar "Beckomberga: Ode till min familj" av Sara Stridsberg.

 

Anita D'Orazio, människorättsaktivist, presenterar "De utvalda" av Steve Sem-Sandberg.