Presentation av nominerade i kategorin Årets bästa fackbok, 2015

Sedan 2010 får alla Augustnominerade böcker en egen presentation på Augustgalan, av en särskild läsare som valts ut till varje bok. I fackbokskategorin fanns bland annat en präst, en gallerist och en dokumentärfilmare bland presentatörerna.

Den presentatör som fick äran att dela ut Auguststatyetten till den vinnande bokens författare var Lixuan An, gallerist i Småland med ursprung i Kina som förälskat sig i den svenska skogen – och i Lars Lerin. 

– I den svenska skogen känner jag mig ansluten till en magi som gör mig trygg och hel, och ingen kan fånga denna naturens magi bättre än Lars Lerin, säger hon.

Den presentatör som fått ta sig an den mest omfångsrika boken var prästen Rebecka Tudor, som berättade att hon ryggat tillbaka lite inför uppgiften när hon fick se boken.

– Som präst är man rätt så van vid att läsa tunga böcker, särskilt kanske en viss tung bok. Men hur håller man ens en sådan här bok utan att få mjölksyra i armarna?

När hon väl börjat läsa spelade dock den fysiska tyngden mindre roll, och hon kallar boken "ett hisnande tidsdokument".

En viktmässigt lättare bok men med stort innehåll är "Doktor Nasser har ingen bil" som presenterades av fotografen och dokumentärfilmaren Jens Assur. 

– Ursäkta språket, men jag tycker att författaren och journalisten Tina Thunander är en tuff jävel, säger han.

 

Se alla presentationer av de Augustnominerade fackböckerna här:

 

Pia Kalischer, musik- och evenemangschef på Sveriges Radio, presenterar "Popmusik rimmar på politik" av Anna Charlotta Gunnarson.

 

Rebecka Tudor, präst i Svenska Kyrkan, presenterar "Vid tidens ände" av Håkan Håkansson.

 

Lixuan An, gallerist, presenterar "Naturlära" av Lars Lerin.

 

Patrik Steorn, intendent vid Thielska galleriet, presenterar "Plundrarna" av Anders Rydell.

 

Jens Assur, fotograf och dokumentärfilmare, presenterar "Doktor Nasser har ingen bil" av Tina Thunander.

 

Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för DN och Expressen samt tidigare vd för SVT, presenterar "Erik och Margot: En kärlekshistoria" av Per Wästberg.