Om statyetten

Om statyetten

Stockholmskonstnären Mikael Fare är den som utformat Auguststatyetten som tilldelas alla pristagare.

Jessica Schiefauer med Auguststatyetten

Figuren är 31 centimeter hög och 3 kilo tung och gjuts hos Herman Bergmans Konstgjuteri i Enskede i Stockholm. När Mikael Fare 1989 skapade Auguststatyetten för första gången ville han dels visa på Strindbergs mångbegåvade personlighet, dels skapa en figur som pristagarna skulle orka bära hem.

 – Tanken var att visa på Strindbergs olika sidor: han sysslade med alkemi, språk och måleri. Tre siluetter, som räcker för att skapa känslan av en rund skulptur fast de bara är platta skivor.


Eftersom det är en prisstatyett fick den inte bli för stor.


 – Man måste tänka på att pristagarna ska orka lyfta och bära hem den. Den ska också vara enkel och tydlig. Framsidan har en ristning av ett kavajslag med en hand innanför; den där Napoleongesten som Strindberg använde. Och på baksidan finns en hand som håller ett manuskript – det visar att det är ett litterärt pris. 


Mikael Fare har gjort flera prisstatyetter och finns representerad i slottsparker, på skolgårdar och i företagsentréer. Han är född 1951 i Stockholm.

 

Jessica Schiefauer visar upp sin Auguststatyett. Hon vann Augustpriset 2011 för årets bästa svenska barn-och ungdomsbok, Pojkarna. Foto: Sören Andersson.