Augustgalan

Augustgalan

2018 var ett riktigt jubileumsår för Augustpriset. Priset firade 30-årsjubileum och Lilla Augustpriset fyllde 25 år. Augustgalan är årets litterära höjdpunkt för författare, förläggare, bokhandlare, bibliotekarier, litteraturkritiker och bokälskare från hela landet. Då tillkännages under festliga former vilka tre av 18 nominerade böcker som belönas med Augustpriset och vem som är vinnare av Lilla Augustpriset. 2018 delades dessutom delas Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången. Galan hålls i Konserthuset Stockholm. 

 

Från vänster: Magnus Västerbro, Linn Spjuth, Linnea Axelsson och Emma AdBåge. Foto: Sören Andersson.

 

2018 års Augustgala gick av stapeln den 26 november i Konserthuset Stockholm. Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok tilldelades Linnea Axelsson, Årets svenska fackbok Magnus Västerbro och Årets svenska barn- och ungdomsbok Emma Adbåge. Linn Spjuth tilldelades Lilla Augustpriset. Läs mer om Augustpristagarna här och se hela livesädningen av galan här

Galans konferencier var Helena Bergström. Anna Ihlis och Tomas Andersson Wij uppträdde.

Att bli nominerad till Augustpriset och Lilla Augustpriset är en hedersbetygelse. Därför presenteras var och en av de nominerade titlarna av var sin presentatör, alla entusiastiska och kunniga läsare, som berättar om sin personliga upplevelse av boken. I publiken sitter de nominerade författarna, förläggare, bokhandlare, bibliotekarier, litteraturkritiker och bokälskare från hela landet.  

 

Augustgalan produceras av Fascinera.