Om Augustpriset

Om Augustpriset

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

 

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok

Bland pristagarna finns både debutanter och etablerade författare. Några har också vunnit priset flera gånger. Kerstin Ekman, Per Olov Enquist, Torgny Lindgren, Torbjörn Flygt och Susanna Alakoski är exempel på skönlitterära vinnare. I fackboksklassen ryms ett brett spektrum av ämnen och juryn överraskar inte sällan genom sitt val. Bengt Jangfeldt, Brutus Östling och Cecilia Lindqvist är några av tidigare års vinnare. Bland böckerna i barn- och ungdomsklassen finns såväl ungdomsromaner om de stora livsfrågorna som rikt illustrerade bilderböcker för de allra minsta. Jessica Schiefauer, Ulf Stark, Anna-Clara Tidholm, Katarina Kieri och Jenny Jägerfeld är några av dem som uppmärksammats i kategorin.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens i oktober. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan delas Augustpriset ut i de tre olika kategorierna. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen efter ett initiativ av Posten för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till unga mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och en Lilla Auguststatyett, och tillkännages under Augustgalan. Läs mer om Lilla Augustpriset här.