Uppåt, framåt för Filippa Karlsson

Montage. Foto: Jenny Bäcklin.

Emmy Abrahamsson är Augustnominerad i kategorin Barn & ungdom för boken ”Only väg is upp”. En bok om en ung tjej, Filippa Karlsson, som reser till London för att finna sina drömmars mål. Johan Kellman Larsson gjorde en intervju med författarens fiktiva huvudperson. 

Av Johan Kellman Larsson.

Vad var det som drog dig till London, Filippa?

Allt! Affärerna, pubarna, restaurangerna, museerna, teatrarna, och, så klart, killarna. Och det faktum att världens bästa scenskola: The Royal Drama School, finns där.

Du får verkligen kämpa i London, särskilt under den första tiden. Mot skumma hyresvärdar, sadistiska chefer och förföriska rockmän. Första kvällen gråter du dig till sömns! Hade det inte varit lättare att stanna hemma?

Hur vet DU att jag grät mig själv till sömns? Har du spionerat på mig?! Är du den där tjocka killen med kikaren som bor i huset tvärsöver? Och till och med om det är sant så gjorde jag det tyst och diskret. Under min första vecka i London fanns det inte en minut när jag inte önskade att jag vore hemma igen. Jag var trött hela tiden. Luften kändes kvävande. Jag hade skoskav. All mat smakade damm. Men så blev det långsamt bättre.

Trots alla svårigheter så ger du aldrig upp, utan kämpar på. Varifrån kommer ditt mod?

Jag tänker alltid: vad är det värsta som kan hända? När jag gjorde bort mig inför Sir Ian McKellan under min provspelning på The Royal Drama School så tänkte jag att det ändå inte spelar någon roll eftersom jag aldrig kommer att se honom igen. Och om man ska göra bort sig så kan man lika gärna göra det inför Gandalf.

Den första killen som du träffar i London, Danny, är inte så… juste mot dig.

Det är uppenbart att du har NOLL förståelse för lidande artistiska själar som Dannys. Du är säkert en sån som tycker att dom på X Factor verkligen är artister. (Nu när jag tänker på det så måste du verkligen vara den där tjocke killen med kikaren. Han tittade också alltid på X Factor.) Jag är inte någon svensk Yoko Ono som vill komma mellan Danny och hans band. Just nu är de på en hemlig turné ute på landet i Belgien. Det är anledningen till att han ännu inte har hört av sig. 

Var ser du dig själv om fem år?

Då har jag avslutat min skådespelarutbildning på The Royal Drama School (om jag kommer in så klart), och är en berömd, internationellt känd, kritikerrosad och jätterik skådespelerska. Jag kommer att ha huvudrollen i en långfilm där jag spelar en rik lyxhustru som är gift med Colin Firth. Och Colin Firth kommer att vara väldigt kär i mig. Vi är jättelyckliga och bor i ett fint hus. Hmm... det lät ju inte som en sådan spännande film, nu när jag tänker på det.

Du är en riktig teälskare, vad är nyckeln till den perfekta koppen?

När man häller i mjölken i teet ska färgen vara samma som Quality Street-kolorna i de guldgula karamellpapperna, annars är det bara att hälla ut och börja om.

 

FAKTA

Namn: Filippa Karlsson.
Ålder: 18.
Bor: I en delad lägenhet i Kentish Town, norra London.
Familj: Mamma, pappa och katten Uncas (vår hittills tredje sista mohikan eftersom vi döper alla våra katter till Uncas).
Bästa London-tipset: Köp en tjock bunt vykort med frimärken på och skriv ”Allt är bra” på varenda en. Skicka ett till dina föräldrar en gång i veckan.
Favoritskådis: Daniel Day-Lewis i ”Den sista mohikanen” när han springer i slow-motion. Med bar överkropp...
Favoritdryck: Före klockan 17: Earl grey-te med mjölk. Efter klockan 17: whisky och ginger ale.
Lyssnar gärna på: Danny White från gruppen Suffering the Sunsets låt ”Finns du?” som han skrev om mig. Jag älskar även allt som Syd Barret och Jeff Buckley någonsin gjort.