TV: Tårta och gorillor i barn- och ungdomsklassen

De nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok: Malin Axelsson, Klara Persson, Eva Staaf, Eva Lindström, Joar Tiberg, Sara Lundberg och Håkan Wegelius. Barbro Lindgren och Emma Adbåge närvarade inte på presskonferensen. Foto: Sören Andersson

En äventyrlig gorilla, tårtkalas och en nattlig språngmarsch genom en färgsprakande värld. Det händer mycket i årets nominerade böcker i barn- och ungdomskategorin.

Bilden tar stor plats i årets böcker. Eva Lindström, som är nominerad för två böcker, skildrar med dova färger Harens, Kopparormens och Lillys vänskap i skogen i sin bok ”Vi är vänner”. I ”Vi springer” av Joar Tiberg rör sig huvudpersonen och hans vän Åke i full fart över Sara Lundbergs färgrika målningar, som också inspirerats av äldre bilderböcker som Pippi Långstrump och Rövarna i Kamomilla stad.

Hur blev jag jag? Det är en fråga som tas upp i ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn” som bygger på en pjäs med samma namn. Här gestaltar Malin Axelsson barns lek och funderingar över livet, ihop med Klara Perssons uttrycksfulla teckningar där det får plats allt från döden till födelsedagstårta och ballongbärande gorillor.

Mer gorillor blir det i Jakob Wegelius äventyrsberättelse ”Mördarens apa”, i form av huvudpersonen tillika gorillan Sally Jones. Som fartygsmaskinist rör hon sig från Lissabons skumma hamnkvarter över haven till Indien. Någon som rör sig kortare sträckor men ändå upptäcker mycket är Tilly i Eva Staafs och Emma Adbåges ”Tilly som trodde att...”. Tilly tror att de flesta har det ungefär som hon, men genom att besöka sina vänner och ha plättkalas med killen som sitter på marken och ber om pengar märker hon att människors liv ser väldigt olika ut.

Se författarna själva berätta om sina böcker nedan, och läs juryns motiveringar!

  

Eva Lindström, Vi är Vänner, Alfabeta

En sommardag går Lilly ut i skogen och träffar Haren och Kopparormen. De tre vännerna gör just ingenting men lyckas ändå fylla en hel bilderbok med humoristiska vändningar, märkliga middagsbjudningar, sökande, oro och längtan. Som så ofta hos Eva Lindström vilar en behaglig osäkerhet över sakernas tillstånd. Naturen är obestämbar, bilddjupet upplöst, gemenskapen flyktig. Vi befinner oss i en värld full av gåtfullhet och mystik, en värld som öppnar sig mot sagan och drömmen.

samt Nu leker vi den fula ankungen med Barbro Lindgren, Rabén och Sjögren

I barnens lek är allt möjligt. När Barbro Lindgren låter barn leka fram H. C. Andersens fula ankunge händer något. Den humoristiska, barnnära dialogen omskapar hela sagan. Sensmoralen förändras. Svanungen förvandlas, går från utstött till unik, men på nya villkor. Den gråtufsiga svanungens sköra uppenbarelse står ut i såväl myllret av ankbarn som på uppslag med stora, rena färgfält i dämpad färgskala. Eva Lindström fångar till fulländning den lilla fågelns utsatthet. Men också dess inre växande.

 

 

Joar Tiberg och Sara Lundberg, Vi springer, Rabén och Sjögren

Två barn springer. De springer över berg och genom städer. Passerar Grönland och Grötland, Villa Villerkulla och Mumindalen. Bort från vardagen och trapphuset där hemma, ut i världen. Frihet och rörelse står i centrum i denna bilderbok, men här finns också ett mörkt och ödsligt stråk. Joar Tibergs poetiska text drivs av associationer och lekfullhet, Sara Lundbergs bilder av framåtrörelse och en ström av färgaccenter som framhäver det lustfyllda. Detta är en hyllning till glädjen i att finnas till.

 

 

Klara Persson och Malin Axelsson, Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn, Urax

Innan vi föddes var det nästan som att vara död. Och där fanns ingen tårta. I denna experimentella bilderbok kan allt hända: i textens ”vi” ryms minst två ”jag”, och tillsammans leker de fram en barnets skapelseberättelse. Malin Axelssons poetiska och expressiva text visar möjligheterna i att uppfinna sin egen värld, där ljud blir till, där man kan bli en tant, en kanin eller, ja, en tårta. Förvandlingarna tar form mot härligt pastelliga fonder i Klara Perssons naivistiska och fantasifulla bilder.

 

 

Jakob Wegelius, Mördarens apa, Bonnier Carlsen

 Legenden om Sally Jones har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!

 

 

Eva Staaf och Emma Adbåge, Tilly som trodde att..., Rabén och Sjögren 

 Varför har vissa ingen mat i kylskåpet, inga vinterskor när det är kalltkallt? Varför är vissa ledsna och andra aldrig hemma? I mötet med grannar, vänner och en hemlös tiggare reflekterar Tilly kring sin omgivning. Eva Staafs inlevande och eftertänksamma text låter Tilly och kompisen Tage lyfta blicken mot det samhälle som omger dem. Det blir en berättelse om klass och kultur, ömsint gestaltad av Emma Adbåge. Bildernas detaljer är minutiöst inprickade. Minsta sked ligger och bara syns.

 

Air Jordan