TV: Starka personligheter samlades i facklitteraturklassen

Nominerade till Augustpriset för Årets svenska fackbok: (fr. vä) Ingrid Carlberg, David Lagercrantz, Helene Schmitz och Katrine Kielos. Foto: Sören Andersson.

Tre unika personligheter och en ekonomisk man som inte finns. Se de nominerade fackboksförfattarna berätta mer om sina böcker.

Ville skriva en bok om ekonomi för vanliga människor.

- Ekonomi är det språk som tas på mest allvar i vårt samhälle, säger Katrine Kielos.

Daniel Rolander var en av Linnés genialiska men bortglömda lärljungar som reste till Sydamerika och återvände hem med 700 sidor dagbok på latin, insekter, pressade blommor och frön. Men han var otrevlig och socialt inkompetent och glömdes bort av sin samtid. Fyrahundra år senare reste Helene Schmitz i hans fotspår.

En överväldigande forskningsinsats skrev DN:s kritiker i sin recension av Det står ett rum här och väntar på dig av Ingrid Carlberg om Raul Wallenbergs liv och gärning.

- Jag älskar research och att vara detektiv. Men jag skulle inte skriva böcker om jag inte också älskade att berätta, säger Ingrid Carlberg.

- Det är någonting häftigt med en bok som går i alla led. Den funkar hos en prisyjury och hos tuffa killar från Rosengård. Det är vackert, säger David Lagercrantz som skrivit Jag är Zlatan Ibrahimovic tillsammans med Zlatan Ibrahimovic själv.

Monica Lauritzen och Martin Gelin var inte på presskonferensen där de nominerade tillkännagavs.