TV: Se författarna i barn- och ungdomsklassen själva berätta om sina böcker

Nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn-och ungdomsbok: (fr. vä) Mårten Melin, Emmy Abrahamson, Sara Malmberg, Nina Ulmaja och Moa-Lina Croall. Längst till höger står presskonferensens konferencier Daniel Sjölin. Foto: Sören Andersson.

En poet, häftiga men lite onödiga jägarbokstäver, ett triangeldrama i sandlådan och en Lilla Augustprisetvinnare finns bland de nominerade till Årets barn- och ungdomsbok.  Se författarna som var på dagens presskonferens berätta om sina böcker.

ABC å allt om D berättar alfabetets historia. Nina Ulmaja fick idén när hennes barn frågade vad bokstäverna kom ifrån - och hon inte kunde ge något bra svar. 

Elin under havet är författaren Sofia Malmbergs debut. En serieroman tecknad i gråskala om en flicka som bearbetar ett övergrepp. 

En erfaren men tillbakadragen körledare. Så beskriver juryn Mårten Melins röst i poesiboken Jag är världen.  

För tio år sen vann Moa-Lina Croall Lilla Augustpriset. Nu är hon nominerad för sin bok om vänskapen mellan Lisa och den lite äldre kompisen Nova. Jag blundar och önskar mig något är en fristående fortsättning på Moa-Lina Croalls första ungdomsbok Det är jag som är Lisa. 

The only väg is upp är den första delen i en tänkt trilogi om Filippa Karlsson, en tjej som flyttar till London efter studentern för att förverkliga sina drömmar om att lyckas som skådis - och hitta en häftigt pojkvän. Inspirationen kom till stor del från författaren Emmy Abrahamsons eget liv.

 

Pija Lindenbaum blev också nominerad för sin bok Jag älskar Manne, men kunde inte närvara på presskonferensen på grund av sjukdom.