TV: Mimare och världsomseglare presenterade barn- och ungdomsböckerna

Linda Hammarberg presenterar Mördarens apa. Foto: Sören Andersson

Linda Hammarberg presenterar Mördarens apa. Foto: Sören Andersson

Sedan 2010 får alla Augustnominerade böcker en egen presentation på Augustgalan, av en särskild läsare som valts ut till varje bok. I barn- och ungdomskategorin fanns bland annat en mimare, en chefredaktör och en äkta världsomseglare bland presentatörerna.

Klart att en bok om en gorilla som är fartygsmaskinist ska presenteras av en riktig världsomseglare! Därför lät vi Linda Hammarberg, nyligen hemkommen från en fyra år lång jorden-runt-segling, läsa Mördarens apa av Jakob Wegelius – den bok som också fick årets Augustpris.

– Under tio mörka höstkvällar har vi samlats för en timmes högläsning under fotogenlampan ombord på vår båt. 617 sidor. Och vi har inte haft tråkigt en enda minut! säger Linda Hammarberg.

För den som är uppvuxen på 80- eller 90-talet är Ika Nord kanske mest känd från barnprogrammet "Ika i rutan", eller som katten Findus i julkalendern "Tomtemaskinen". Men hon har gjort mycket mer under sin karriär som skådespelare, mimare och regissör. På Augustgalan presenterade Ika Nord "Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn" – en bok som har sitt ursprung i teaterns värld.

– Det här är en bok som ställer existentiella frågor på ett fantasifullt och skruvat sätt. Till exempel: hur kommer det att bli när man inte vet hur det ska bli? säger Ika Nord.

Även om dubbelnominerade Eva Lindström inte fick något Augustpris hade hennes boks presentatör, naturvärdesinventeraren Sebastian Kirppu, med sig ett eget pris till Eva – en mössa med texten "Jag har kompisar i skogen".

– I Eva Lindströms bok vaknar mina barndomsminnen till liv. Jag ser mig själv som liten pojke springa i skogen och leka med lingonen, blåbären, myrorna och fåglarna. De blir vänner, säger han.

 

Se alla presentationer av de Augustnominerade barn- och ungdomsböckerna här:

 

Ika Nord, skådespelare och mimare, presenterar "Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn" av Malin Axelsson och Klara Persson.

 

Sannah Salameh, barnprogramledare, presenterar "Nu leker vi den fula ankungen" av Barbro Lindgren och Eva Lindström.

 

Sebastian Kirppu, naturvärdesinventerare, presenterar "Vi är vänner" av Eva Lindström.

 

Ulf Stolt, chefredaktör Situation STHLM, presenterar "Tilly som trodde att..." av Eva Staaf och Emma Adbåge.

 

Kalle Zackari Wahlström, programledare, presenterar "Vi springer" av Joar Tiberg och Sara Lundberg.

 

Linda Hammarberg, världsomseglare, presenterar "Mördarens apa" av Jakob Wegelius.