TV: Journalisterna dominerade i Fackboksklassen

Eva Röse och de Nominerade till årets fackbok, fr v: Bea Uusma, Lena Sundström,  Dan Josefsson, Marie Mandelmann, Gustav Mandelmann, Tore Jansson. Martin Shibbye och Johan Persson kunde inte närvara på presskonferensen.  Foto: Sören Andersson

Eva Röse och de Nominerade till årets fackbok, fr v: Bea Uusma, Lena Sundström, Dan Josefsson, Marie Mandelmann, Gustav Mandelmann, Tore Jansson. Martin Shibbye och Johan Persson kunde inte närvara på presskonferensen. Foto: Sören Andersson

I år var reportageböckernas år i fackboksklassen, hela hälften av de nominerade titlarna är skrivna av grävande journalister.

Dan Josefsson söker svar på hur Thomas Quick-skandalen var möjlig i rättsstaten Sverige i ”Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick.” Martin Shibbye och Johan Persson skriver om sin tid i Kalityfängelset i Etiopien i ”438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.” Lena Sundström berättar historien om de kritiserade svenska Egyptenavvisningarna 2001 i boken ”Spår.”

Men de nominerade titlarna i fackboksklassen spänner också över en rad andra fält, vilket inte minst visar på bredden i årets utgivning. Paret Gustav och Marie Mandelmann nominerades för sin bok ”Självhushållning på Djupadal” som kallats en Bondepraktika för 2000-talet. Bea Uusma för sin ”Expeditionen” där hon söker svar på vad som egentligen hände äventyraren Andrés misslyckade polarexpedition i vätgasballong i slutet på 1800-talet. Ännu längre tillbaka i tiden går Tore Jansson i boken ”Germanerna” som undersöker både språk och historier kopplade till de mytomspunna germanerna.

Se författarna själva berätta om sina böcker nedan.

Martin Shibbye och Johan Persson kunde inte närvara på presskonferensen. Förläggare Mattias Göransson tog emot nomineringen i deras ställe.

 

Tore Janson, Germanerna (Norstedts)

Juryns motivering: Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia - på gott och på ont.

 

 

Dan Josefsson, Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick (Lind & Co)

Juryns motivering: Det fanns mer att avslöja kring det som har kallats århundradets rättsskandal. Systematiskt, men i en rafflande berättarstil, blottlägger Dan Josefsson kopplingarna mellan alla de personer som gjorde Sture Bergvall till seriemördaren Thomas Quick. Undan för undan skärskådas trovärdigheten hos de experter som fick Sture att frammana sina "minnen". Och i sin kartläggning presenterar författaren den person han anser har varit navet i hela snurren och från sin dolda position hade inflytande över dem alla.

 

 

Marie & Gustav Mandelmann, Självhushållning på Djupadal  (Bonnier Fakta)

Juryns motivering: Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv.

 

 

Lena Sundström, Spår (Natur & Kultur)

Juryns motivering: Lena Sundström har skrivit en gastkramande dokumentär berättelse om hur tre svenska journalister avslöjade hur amerikanska CIA-agenter tilläts hämta två egyptier i Sverige och föra dem till Egypten, där de torterades. Med ett fenomenalt sinne för detaljer och på ett medryckande sätt skildras bakgrunden, slitet, turerna och målmedvetenheten hos de tre som till sist kunde göra avslöjandet. Trots att fallet nu är 12 år gammalt så känns skildringen högaktuell.

 

 

Bea Uusma, Expeditionen  (Norstedts)

Juryns motivering: Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.

 

Videoreporter: Annika Widebeck