TV: Hemmafruar, längtan och förintande alkemi

De nominerade i kategorin Årets svenska skönlitterära bok: Ida Börjel, Steve Sem-Sandberg, Sara Stridsberg, Carl-Michael Edenborg, Lyra Ekström Lindbäck och Kristina Sandberg.

Från ett kök i Örnsköldsvik till Paris bordeller. Från ofattbara grymheter i andra världskrigets Wien till längtan och outtalad kärlek i nutidens Stockholm. Allt detta och mer får rum i årets nominerade skönlitterära böcker.

 Ida Börjels ”Ma” tar sig igenom ett alfabet av sorg och smärta. Lyra Ekström Lindbäck skildrar i ”Ett så starkt ljus” queera kärleksrelationer som får suddiga konturer och inte riktigt finns till i en heteronormativ värld. 

I ”Beckomberga: Ode till min familj” vill Sara Stridsberg nyansera bilden av mentalsjukhuset, som ofta beskrivs som något ont och monstruöst, medan Steve Sem-Sandberg i ”De utvalda” ger röst åt de barn som utsattes för övergrepp av nazisterna på kliniken Spiegelgrund.

I Alkemistens dotter skildrar Carl-Michael Edenborg en mörk, destruktiv alkemi. Huvudpersonen Rebis uppdrag är att förinta universum – vilket tar henne ut i Europa, till Berlin och Paris. Någon som i stället stannar hemma är huvudpersonen Maj i Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”. ”Jag tyckte att det var mer utmanande för mig som feminist att skildra en kvinna som blir kvar i hemmet och gör det önskvärda, än en kvinna som bryter sig loss” säger Kristina Sandberg.

Se författarna själva berätta om sina böcker nedan, och läs juryns motiveringar!

 

Ida Börjel, Ma, Albert Bonniers

Som barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt ”Ma”. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt. Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.

 

Lyra Ekström Lindbäck, Ett ljus så starkt, Modernista

Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna. Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.

 

Sara Stridsberg, Beckomberga: Ode till min familj, Albert Bonniers

I romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.

 

Steve Sem-Sandberg, De utvalda, Albert Bonniers

I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där. På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.

 

 Carl-Michael Edenborg, Alkemistens dotter, Natur och Kultur

Alkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen. Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism. Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.

 

Kristina Sandberg, Liv till varje pris, Norstedts

Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?