TV: Facklitteratur från häxeri till hemlig kärlek

De nominerade i kategorin Årets svenska fackbok: Anders Rydell, Tina Thunander, Anna Charlotta Gunnarson, Håkan Håkansson och Lars Lerin. Per Wästberg kunde tyvärr inte medverka på presskonferensen. Foto: Sören Andersson

Årets nominerade fackböcker tar oss från Värmlands skogar till ett myllrande Kairo. Vi kastas tillbaka i tiden till 1600-talets ockultism, nazisternas konstplundringar och en hemlig kärlekshistoria i 40-talets Stockholm. Dessutom bjuds vi på en musikalisk världsomsegling!

Det är en bred samling böcker som är nominerade till Augustpriset för Årets svenska fackbok. I "Popmusik rimmar på politik" tittar Anna Charlotta Gunnarson ut i världen, och berättar om musiken som gjort motstånd – från 60-talets amerikanska soulstjärnor till regimkritiska rockgrupper i Pakistan. Tina Thunander träffade doktor Nasser när hon var i Kairo för att lära sig arabiska, och genom att följa honom fick hon en inblick i vardagslivet efter den arabiska våren. Lars Lerin skildrar i stället vardagslivet i naturen, med hjälp av akvareller och dagboksanteckningar. 

Per Wästberg är nominerad för "Erik och Margot", om kärlekshistorien mellan hans far och dennes svägerska – en personlig bok som samtidigt är en historisk Stockholmsskildring. Anders Rydell gör en annan typ av historisk tillbakablick och går till botten med hur nazisterna stal Europas konstskatter, och Håkan Håkansson går ännu längre tillbaka i tiden och levandegör en av stormaktstidens färgstarkaste personligheter.

Se författarna själva berätta om sina böcker nedan, och läs juryns motiveringar!

 

Lars Lerin, Naturlära, Albert Bonniers

Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

 

Anna Charlotta Gunnarson, Popmusik rimmar på politik, Atlas

Att popmusik kan vara eldfängd och kontroversiell är ingen nyhet. Men i den här boken ges mängder av konkreta exempel på det från hela världen. Många musiker lever farligt i sina tonsatta protester mot rasism, diktatur och militarism. Både lättsamt och allvarligt tar författaren oss med på en musikalisk odyssé bland mer eller mindre kända låtar, alla med politisk udd. Det är lärt, omskakande och – riktigt roligt.

 

Tina Thunander, Doktor Nasser har ingen bil, Leopard

En gripande berättelse om den arabiska vårens alla faser. Författaren rör sig bland människor i utkanten av demonstrationerna på Tahrirtorget. Hennes vän och lärare i arabiska, Doktor Nasser, kämpar för att försörja sin familj och öppna en egen mottagning. Hon följer honom i hälarna och tar med oss läsare till de mest skiftande miljöer. Resultatet blir en oavlåtligt fascinerande och inträngande skildring av de egyptiska omvälvningarna, betraktade ur ett vardagsperspektiv.

 

Håkan Håkansson, Vid tidens ände: Om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Makadam

En svart och tegelstenstung bok vars innehåll dock är betydligt lättare och mer tillgängligt än det yttre låter antyda. Möt en begåvad mångsysslare, bibliotekarie och kulturman i centrum av ett Sverige som stormakt. En förunderlig och unikt välskriven historia om ett till synes avlägset land, fullt av domedagssekter, ockultism, häxeri, svält och pest. Vid tidens ände möts vidskepelse och lärdom, skönhet och fasansfullt lidande.

 

Anders Rydell, Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter, Ordfront

Rafflande thriller med sataniska skildringar av nazisternas osannolikt omfattande konststölder och av de juridiska och moraliska striderna i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo.

 

Per Wästberg, Erik och Margot: En kärlekshistoria, Wahlström och Widstrand

Ingen märkte något – eller? Författarens pappa och idol visade sig ha haft ett hemligt kärleksförhållande under sjutton år med sin svägerska. Avslöjandet ger upphov till en svindlande skön berättelse om femtiotalets Stockholm där författaren tvingas se allt i ny belysning. Etablerade minnen skrivs om och minsta detalj laddas med oväntade betydelser.

Per Wästberg kunde tyvärr inte medverka på presskonferensen.