TV: Djur och hämnare i barn- och ungdomsklassen

Nominerade till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok: Frida Nilsson, Ellen Karlsson, Sara Kadefors, Eva Lindström, Klara Persson,Lena Sjöberg. Anna Höglund närvarade inte på presskonferensen. Foto: Sören Andersson

Nominerade till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok: Frida Nilsson, Ellen Karlsson, Sara Kadefors, Eva Lindström, Klara Persson,Lena Sjöberg. Anna Höglund närvarade inte på presskonferensen. Foto: Sören Andersson

En bloggande outsider, en loppig hund och två bästisar. Ensamhet, utanförskap och längtan efter vänskap är populära ämnen i årets barnböcker.

Sara Kadefors Augustprisade bok ”Sandor slash Ida” från 2001 handlade om två chattande ungdomar. Nu är hon tillbaka med en ungdomsbok om en bloggande outsider, tonårstjejen Lex, som är trött på vuxenvärldens entreprenörstänk och krav. En annan outsider är mobbade Bengt i Frida Nilssons bok ”Jagger Jagger”, som söker tröst hos en luggsliten uteliggarhund. För att inte tala om Selma, som inte har någon bästis, men till sist hittar en vän i tuffa Snöret i Ellen Karlssons och Eva Lindströms ”Snöret, fågeln och jag”. Mer tankar om ensamhet och gemenskap blir det i Anna Höglunds bilderbok för alla åldrar - ”Om detta talar man endast med kaniner”. Klara Perssons ”Maximiliam och Minimiliam” handlar också om vänskap, de två vännerna - en liten och en stor - som undersöker fördelarna med sina respektive olikheter. Två såta vänner är också lopporna som är huvudpersoner i Lena Sjöbergs ”Cirkusloppor på luffen”, som hoppar gatan fram i en av södra Europas larmande storstäder, Madrid.

Se författarna själva berätta om sina böcker nedan.

Anna Höglund kunde inte närvara på presskonferensen med hennes förläggare Erik Titusson från Lilla Piratförlaget tog emot nomineringen i hennes ställe.

 

 

Sara Kadefors, Lex bok, Lilla Piratförlaget

Juryns motivering: Lex är en outsider. Hon väljer att ställa sig utanför. Hon börjar blogga och snart har bloggen blivit större än hennes eget liv. Sara Kadefors har skrivit en skruvad, stilistiskt driven och psykologiskt komplex roman. Med genomskådande blick kommenterar hon sin samtid och den individcentrerade bloggenerationen

 

 

Ellen Karlsson och Eva Lindström, Snöret, fågeln och jag, Hippo bokförlag

Juryns motivering: En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.

 

 

Frida Nilsson, Jagger, Jagger, Natur & kultur

Juryns motivering: Bengt är åtta år och mobbad. Mötet med uteliggarhunden Jagger, som bor i en container, förändrar Bengts liv. Med suggestiv kraft och subtil humor skildrar Frida Nilsson barns utsatthet och en självupptagen vuxenvärld. Detta är en stark berättelse om utanförskap och upprättelse.

 

 

Klara Persson, Maximilian och Minimilian, Urax

Juryns motivering: Vad är fördelarna med att vara liten respektive stor? Och kan Maximilian som är så stor verkligen få plats i en så liten bok? Med en träffsäker ton, en kolorit med kraftig verkan och en linjering som dansar över sidorna undersöker Klara Persson språkets och bilderbokens möjligheter på ett hejdlöst roligt sätt.

 

 

Lena Sjöberg, Cirkusloppor på luffen, Raben & Sjögren

Juryns motivering: Två små vagabonder kommer till Madrid i denna melodiskt rimmande äventyrshistoria. Med detaljrika bilder där perspektiven skiftar och färgerna harmonierar med stämningslägena, berättar Lena Sjöberg om tryggheten i att vara två i den stora, vida världen, och om att aldrig tappa hoppet, även om man är en liten loppa.

 

Videoreporter: Annika Widebeck