TV: ”Den märkligaste ceremoni jag har varit med om”

Cecilia Lindqvist är den första mottagaren av Augustpriset 1989. Foto: Annika Widebeck

Cecilia Lindqvist är den första mottagaren av Augustpriset 1989. Foto: Annika Widebeck

 Cecilia Lindqvist minns den allra första Augustgalan som gick av stapeln 1989.
 
– Det började som en fest med stoj och glam, men sen började den märkligaste ceremoni jag har varit med om, säger Cecilia Lindqvist.
Vid den allra första Augustgalan, som hölls i Norra Latins lokaler i Stockholm den 21 november 1989, var omröstningsprocessen införlivad i galaföreställningen, vilket gjorde det till en långdragen historia. En och en gick länsbibliotekarierna fram på scenen och lade sin röst i en skål. 
 
När ceremonin var över visade det sig att Cecilia Lindqvist vunnit historiens första Augustpris, med boken ”Tecknens Rike”.
– Jag var så trött att jag knappt kunde glädja mig, men det gick över och jag hade väldigt roligt sedan, säger Cecilia Lindqvist.
 
Augustgalan har förändrats mycket sedan 1989. Galan varar idag i drygt en timme och är fullproppad med underhållning. Till exempel presenteras de nominerade titlarna av en noga utvald läsare. Exempel på tidigare presentatörer är: Gabriela Pichler, Erik Haag, Daniel Espinosa och ärkebiskopen Anders Wejryd.
 
Under den årliga Augustgalan i Stockholm tillkännages under festliga former vilka tre av 18 nominerade böcker som belönas med Augustpriset. Dessutom avslöjas vinnaren av Lilla Augustpriset. 
2013 går Augustgalan av stapeln måndagen den 25 november i Stockholms Konserthus. Eva Röse är årets konferencier.