Tre snabba!

Juryordförandena Åsa Warnqvist, Kaj Schueler och Billy Ehn

Juryn har utfört sitt arbete och på måndag avslöjas vilka författare de nominerar till årets Augustpris. Vi har tagit pulsen på de tre juryordförandena till varje kategori genom tre snabba frågor.

Juryordförande för kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok - Åsa Warnqvist

Vad har ni sett för trender bland bidragen i år?
- I barn- och ungdomslitteraturkategorin har vi sett fler och fler dystopier av svenska författare de senaste åren och så även 2015. En av de starkaste tematiska trenderna är gamla hus och torp som det händer mystiska saker i. Pratar vi genrer har 2015 inte varit ett lika starkt bilderboksår som 2014. Förra året kom det exceptionellt många bra och konstnärligt intressanta bilderböcker, vilket också återspeglades i nomineringarna då. I år är det flera kategorier som är starka.

Vad tror du att Augustpriset har för betydelse för barn och ungdomslitteraturen?
- Jag tror att det är ett viktigt pris som sätter barn- och ungdomslitteraturen på kartan. Men jag ser ju också att det är en kategori som branschen inte intresserar sig för i lika stor utsträckning som vuxenskönlitteraturpriset. Där vill jag se en bättring. Det är min bestämda uppfattning att barn- och ungdomslitteraturen är den viktigaste litteraturen vi har. Det kunde gärna få märkas mer i mediebevakningen.

Hur lägger ni upp juryarbetet?

- Alla i juryn läser alla böcker och sedan diskuterar vi ett tjugotal böcker per möte med några veckors mellanrum. De böcker som vi anser vara bäst går vidare till en tätgrupp. I slutet sitter vi med kanske ett tjugotal böcker och börjar sålla och diskutera oss fram till de sex som vi sedan nominerar. Ju närmare deadline vi kommer desto roligare blir det.

 

Juryordförande för Årets svenska skönlitterära bok - Kaj Schueler

Kan man tävla i litteratur?
- Nej. Jag har svårt att se ett litterärt pris som en tävling. Det är inget hundrameterslopp. Seriös litteratur är inte en prestation i den bemärkelsen. Drivkraften är ju en annan, ett behov, en nödvändighet, en vilja att berätta en historia, en tro på att man har något att säga och ge till läsaren. De som utses att delta tävlar ju inte mot varandra utan det är en jury eller församling  som utifrån sina läsningar väljer ut den litteratur som de tycker är värd att prisas.

Vad har ni sett för trender bland bidragen i år?
- Jag ogillar egentligen att prata om trender i litteraturen. Jag är rädd att det lägger en skugga över mångfalden och pluralismen. Med det sagt så tycker jag man de senaste åren har sett att minnet i olika former är något många författare återkommer till. De verkar vilja skriva om det förflutna, en del i rent självbiografiska verk medan andra i romanform och ren fiktion. Då har jag lagt märke till att man ofta lägger en tunn fernissa av nutidsberättelse nästan som en ursäkt för att berätta om det förflutna och ofta tar det förflutna över. De tycks också som att feel-good-litteraturen blir allt vanligare – kanske håller den på att ta över från kriminallitteraturen.

Vad är roligast med juryarbetet?
- Samtalen. Vi pratar om innehåll, stil, språk med mera, men inte om författarna. Det är välgörande i ett klimat där alltmer tid ägnas just författaren som kändis.

 

Juryordförandet för Årets svenska fackbok - Billy Ehn

Vad är mest utmanande i juryarbetet?
- Att hinna läsa 167 böcker under sex månader (förra året) och lita på/tro sig om att man kan göra en god bedömning av deras kvalitet.

Vad är roligast med juryarbetet?
- Att öppna paketen med väl inslagna böcker som jag var och varannan vecka hämtar ut på ICA Supermarket på Teg i Umeå. Att sätta sig ned och bläddra i böckerna - många doftar förföriskt gott, som och sätta sig i en ny bil - och sen upptäcka titlar som lockar till läsning. Att fångas av en bok och lustfyllt sträckläsa den fast den förmodligen, tyvärr, inte kommer att gå vidare. Att träffa de andra jurymedlemmarna och ta del av deras upplevelser och intryck av böckerna. En underbar läsecirkel!

Vad är jobbigast med juryarbetet?
- Att förälska sig i en bok som de övriga fyra jurymedlemmarna är fullständigt kallsinniga till.  Att bara få nominera sex titlar när det finns så många fler jättebra böcker.