Swedbank ny samarbetspartner till Augustpriset

Martina Wattin, marknadschef Stockholm, Swedbank. Foto: Christopher Hunt.

Martina Wattin, marknadschef Stockholm, Swedbank. Foto: Christopher Hunt.

Swedbank går in som ny samarbetspartner till Augustpriset, den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris, som sedan 1989 delas ut av Svenska Förläggareföreningen. 
 
– Vi är mycket glada och stolta över att vi nu inleder ett samarbete med Swedbank. Deras stöd är viktigt för att vi på bästa sätt ska kunna fortsätta förvalta och utveckla priset. Augustpriset har stor betydelse för bokbranschen men är också viktigt genom att det lyfter fram den kvalitativa svenska litteraturen och främjar läsandet i stort, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen.
 
– Swedbank är en engagerad samhällsaktör på flera områden och genom att stötta Augustpriset vill vi verka för att främja läsandet i stort, inte minst bland unga, genom vårt särskilda engagemang i Lilla Augustpriset, säger Martina Wattin, marknadschef Stockholm, Swedbank. 
 
Swedbank blir nu en av två huvudsponsorer till Augustpriset. Sedan 2016 är Elite Hotels of Sweden huvudsponsor. 
 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 25 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. 
På Augustgalan avslöjas också vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Besök www.augustpriset.se för mer information.
 

Om Swedbank

Swedbank främjar en sund och hållbar ekonomi för de många människorna, hushållen och företagen. Som en ledande bank på hemmamarknaderna Sverige, Estland, Lettland och Litauen erbjuder vi ett brett utbud av finansiella tjänster och produkter. Swedbank har drygt 7 miljoner privatkunder och ca 600 000 företags- och organisationskunder med 186 kontor i Sverige och 125 kontor i de baltiska länderna. Koncernen har även verksamhet i övriga Norden, USA och Kina. Den 31 december 2018 uppgick balansomslutningen till 2 246 miljarder kronor. Läs mer på www.swedbank.se.