Spöken, hemlisar och fattiga barn i årets barn- och ungdomsböcker

Ulf Boëthius, Åsa Warnqvist, Magnus Utvik, Johanna von Horn och Eva Fred sitter i juryn för Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Hemligheter och hamstrar. Skräck och fattigdom. Det är några teman som är populära i barnlitteraturen just nu, berättar juryordföranden för Årets svenska barn- och ungdomsbok, barnlitteraturforskaren och kritikern Åsa Warnqvist.

Tillsammans med sina kollegor i juryn har hon valt ut de sex nominerade av 152 böcker.

 - Det har varit jätteroligt. Vi har varit ett kanonbra gäng och haft väldigt levande och givande samtal om böckerna, säger hon.

Årets svenska barn- och ungdomsbok är en bred kategori som innefattar allt från bilderböcker för småbarn till ungdomsromaner, serieböcker och fackböcker. Även om vissa titlar kändes självklara från början har arbetet inte varit helt lätt, säger Åsa Warnqvist.

- Det är klart att vi ska ha det lite kämpigt, det vore ju på sätt och vis tragiskt om det bara fanns sex bra böcker av drygt 150. Men vi är väldigt nöjda, vi tycker att vi verkligen har valt ut de sex bästa böckerna.

Finns det några särskilda ämnen som är vanliga i barn- och ungdomslitteraturen just nu?

- Ja, hemligheter av olika slag är något som många skriver om. Det kanske kan vara så att man på ett nytt sätt börjar värna om det privata i en tid då mycket läggs ut på sociala medier, och då får hemligheten ett uppsving. Ett annat universellt tema är barn som vill ha djur, i år är det mycket hamstrar som de har eller vill ha. Skräck och spökhistorier är fortsatt starka genrer och det har kommit flera dystopier i år, vilket är ovanligt i den svenska utgivningen.

Ett annat tema som Åsa Warnqvist ser i årets böcker är fattigdom. Ensamstående föräldrar med dålig ekonomi, där familjen inte har råd med cykel till barnet eller att köpa presenter. 

- Det har funnits som ett drag i flera år, men man ser det mer och mer. Det är inte nödvändigtvis ren misär, det kan vara kärleksfulla relationer mellan föräldrar och barn, men de har helt enkelt inte så mycket pengar. Det kanske också är ett tecken i tiden. Det har ju pratats mycket om till exempel barnfattigdom.

Foto: Åsa Warnqvist 

Här finns listan över alla årets jurygrupper

Offers