Sofia Dorotea Svensson: "Att skriva är som att ha en liten fågelunge"

Sofia Dorotea Svensson

Sofia Dorotea Svensson. Foto: Privat

Två av Sofia Dorotea Svenssons noveller är nominerade till Lilla Augustpriset. Två fel gör ett rätt… är en berättelse om lust och övergrepp, med ”ett egensinnigt bildspråk och hypnotisk nerv”, säger juryns motivering. Självmordsbrev är en lista på anledningar till att huvudpersonen vill ta livet av sig, en rapp och humoristisk novell.

Sofia tycker det är roligt med all uppmärksamhet som nomineringen har väckt och alla vänner som hört av sig, men tycker samtidigt att det känns utlämnande.

– Att skriva är som att ha en liten fågelunge, som jag har tagit hand om och nu visar för andra. Då kan de säga att den är fin, eller ful.

Sofia går på juristprogrammet vid Lunds universitet, och vill arbeta som jurist i framtiden. Skrivande vill hon göra vid sidan av, inte som ett heltidsarbete.

– Jag vill inte att mitt författande ska vara direkt kopplat till mitt matkonto. Jag skriver för att det är mat för själen istället. Jag tror att man som människa måste skapa på något sätt för att överleva, att få vara kreativ är ett sätt att känna att ens existens har ett syfte.

Sofia skriver både på datorn och för hand. Självmordsbrev skrevs helt på datorn, Två fel gör ett rätt… med bläckpenna, inte blyerts.

– Jag hatar blyertspennor! Det har jag alltid gjort. Jag vill inte sudda ut det jag har skrivit. Lärare gillade aldrig mig för att jag vägrade använda blyerts. Då är bläckpennor bättre, texten blir finare och pennorna i sig är charmiga ting.

 

Här kan du läsa och rösta på alla nominerade bidrag till Lilla Augustpriset 2015