Rasmus Bjerkander hoppas kombinera psykologi och skrivande

Rasmus Bjerkander

Rasmus Bjerkander Foto: Privat

Rasmus Bjerkanders Den på intet vis speciella är en berättelse om släktrelationer och trädgårdsarbete. Och om döden som alltid finns i bakgrunden.

– Det är intressant att skriva om döden, det är en så allmänmänsklig grej att behöva konfrontera den. Alla måste hantera situationen att vi ska dö.

Juryn lyfter fram berättelsens ”väl avvägda språk” i sin motivering, och Rasmus tycker om att arbeta mycket med språket, att testa nya sätt att skriva. Då passar novellformen bra.

– Det passar mig med noveller eftersom jag kan pröva olika idéer. Jag gillar att testa nya konstnärliga grepp, och inspireras av andra författare. Som från Jonas Hassen Khemiri till exempel som började skriva allt i du-form. Det kändes jättecoolt! När jag läser tar jag god tid på mig, jag letar efter inspiration till saker att testa.

Rasmus Bjerkander utbildar sig nu till psykolog och hoppas kunna kombinera det arbetat med författarskap i framtiden. Han hämtar inspiration till berättelser från verkligheten och vardagliga saker som sker. Som i Den på intet vis speciella som beskriver om relationsmönster som återfinns i många familjer, inte om extraordinära händelser.

–Jag är ingen fantasykille direkt, jag tycker det finns så mycket spännande i vardagen!

 

Här kan du läsa och rösta på alla nominerade bidrag till Lilla Augustpriset 2015