Melinda Kinnaman leder årets Augustgala

1985 filmdebuterade Melinda Kinnaman tretton år gammal i Lasse Hallströms film "Mitt liv som hund". Rollen som Saga, vilken hon blev prisad för, fick hon egentligen av en slump. På gymnasiet läste hon samhällsvetenskaplig linje, fortfarande osäker på om det var skådespeleri hon ville satsa på. Det var först efter att ha gjort tre TV-teaterproduktioner med Bo Widerberg som Melinda kände att det var drama hon ville syssla med och sökte in till scenskolan. Sedan dess har hon jobbat tillsammans med regissörer som Hasse Alfredsson, Lars Norén och Eva Bergman. Efter att ha gått ut Teaterhögskolan 1994 har hon varit på Dramaten och tillhör teaterns fasta ensemble. Melinda Kinnaman är just nu aktuell både i Fjodor Dostojevskijs Idioten på Elverket och med den nya serien Modus i TV4. Vi kan dessutom även se henne i den hyllade danska serien Bron i höst. Men för oss är hon framför allt aktuell som konferencier för Augustpriset 2015!

Vad var din första reaktion när du fick frågan att leda Augustgalan?

Först blev jag rädd! Men när jag förstod att jag inte var tvungen att improvisera hela galan kände jag mig väldigt smickrad. Det är verkligen en stor ära. Och samtidigt väldigt befriande att det inte handlar om min egen konstform, nu kan jag bara njuta av att få vara en liten del av den här viktiga kvällen som hyllar och hedrar böckerna och läsandet!

Vad är din egen relation till litteratur?

Jag har litteraturen med mig hemifrån, min mamma doktorerade i engelsk litteratur och läste mycket så jag är uppväxt med böcker omkring mig. Jag vet att min första pojkvän sa att jag alltid satt med näsan i en bok men det var nog så självklart för mig att jag inte minns det själv. Jag gillade böcker av typen Narnia när jag var liten och sedan när jag blev äldre hade jag en period där jag var besatt av kvantfysik och läste allt jag kom över i ämnet. Parallella universum intresserade mig på ett eller annat sätt under hela min uppväxt.

Nu för tiden brukar jag och min sambo läsa högt för varandra, det är ett uppfriskande alternativt till att sluka TV-serier och ett annorlunda sätt att umgås. Jag läser högt för min son också, förstås. Favoriterna just nu är Max-böckerna och Stina Wirséns böcker, särskilt Vem bestämmer?. Jag längtar efter att få upptäcka den otroliga barnboksskatten vi har här i Sverige tillsammans med honom. Barn har en sådan underbar inlevelse när man läser för dem, det är starka känslor hemma i soffan!

Melinda Kinnaman kommer att vara konferencier både för Augustprisets presskonferens den 19:e oktober och för Augustgalan den 23:e november.