Lyskraft viktigast för Årets svenska fackbok

Juryn som utsett de nominerade i kategorin Årets fackbok.

Lars Strannegård, Billy Ehn, Hélène Benno, Patrik Hadenius och Thomas Willtorp sitter i juryn för Årets svenska fackbok.

 I år har juryn som utser de nominerade i kategorin Årets svenska fackbok haft mycket att göra. 167 böcker har skickats in, vilket är rekordmånga.

– Det är himla roligt. Vi ser också att fackböcker tar större plats när det gäller recensioner, och att de är med mer i debatter, säger Thomas Willtorp, journalist och tv-producent som sitter som juryordförande för fjärde året i rad.

Under ett halvårs tid har han och de andra jurymedlemmarna träffats med några veckors mellanrum för att diskutera böckerna de har fått in. Sedan gallrar de allt eftersom tills bara de bästa återstår.

– Det allra svåraste är när vi är nere i tio-tolv stycken och ska gallra ytterligare, då är det ju riktigt bra böcker. Ibland vill man tala om för vissa författare att ”du var jättenära att bli nominerad”, men det går ju inte.

Hur ska då en fackbok vara för att nomineras till Augustpriset? Relevant och korrekt är viktigt, enligt Thomas Willtorp, och även att boken ger nya infallsvinklar.

– Men nummer ett är att boken ska ha lyskraft. Läsaren ska både fångas och känna sig upplyst.

 

Här finns listan över alla årets jurygrupper

Girls Air Jordan 1