Louise Brahce vill skriva om det obekväma

Louise Brahce

Louise Brahce. Foto: Privat

Louise Brahces novell Saker jag inte gör: mjölkar kor är till stora delar självbiografisk och är en produkt av författarens rastlöshet.

 – Den är inte skriven så sammanhängande, jag brukar inte planera mitt skrivande. Sent på kvällen brukar jag bli rastlös och sätter mig ner, det är då det kommer bra saker, säger Louise Brahce.

Hon säger att hon inte vet själv exakt vad det är hon har skrivit, men juryn kallade Saker jag inte gör: mjölkar kor för en novell i prosadiktform  så då är det väl det. I berättelsen lär vi känna författarjaget genom listor på vad hon gör, inte gör, ser, inte ser  och det blir en skildring av håglöst sex, längtan och kaffe och majonäs.

– Mycket är självbiografiskt, men inte allt. På något sätt blir det lättare att dela med sig av sina texter när det är självbiografiskt.

 Varför?

– Jag har väldigt stor integritet i mitt privatliv, men när jag skriver så är det så skönt att släppa det. Jag vill skriva om det som är svårt och obekvämt, för det är det jag själv älskar att läsa om. Man kommer åt det som är äkta.

Författaren tog studenten för ett år sedan och jobbar på förskola och restaurang, men planen är att söka till konstskola. Även i konsten är det viktigaste för Louise Brahce att hitta rätt känlsa.

 – På något sätt vill jag att folk ska känna igen sig. Jag vill att det ska väcka känslor, sen vad den känslan är spelar inte så stor roll, säger hon.

 

Här kan du läsa och rösta på alla nominerade bidrag till Lilla Augustpriset 2014.

Air Jordan VII 7 Shoes