Lilla Augustprisets juryordförande: "Ensamhet är ett starkt tema i år"

Marie Skeppstedt, Annika Nasiell, Johanna Karlsson, Ester Roxberg och Erik Titusson har utsett de nominerade till Lilla Augustpriset.

Bidragen till Lilla Augustpriset 2014 har det gemensamt att de har varit väldigt välskrivna, berättar Erik Titusson som är juryordförande och förlagschef på Lilla Piratförlaget. Han har även sett en trend när det gäller vilka teman som texterna tar upp.

– Slumpmässiga möten, ofta i kombination med ensamhet. Ensamhet är ett starkt tema i år.

Tillsammans med de fyra andra jurymedlemmarna har han valt ut de sex nominerade texterna, bland 510 inskickade bidrag. Större delen av bidragen är noveller, men även en del kortprosa och lyrik har hamnat på juryns bord.

– I slutändan hade vi en väldig samsyn kring vilka vi ville nominera, säger Erik Titusson.

Läsning viktigt

Vad är det då för texter som juryn tycker om? Enligt Erik Titusson tittar de framför allt på språket, hur välskriven texten är. Och de får inte veta vilka författarna är när de läser bidragen.

– Ibland brukar vi fantisera om vem som kan ha skrivit texten, hur den personen är.

Rådet han ger till unga författare är att  släppa in fler personer i sin skrivprocess, och låta dem läsa och komma med kritik.

– Inte bara släkt och vänner som alltid säger att det man gör är fantastiskt, utan andra som skriver.

Ett annat viktigt råd är att helt enkelt läsa mycket.

– Ska man arbeta med språket måste man utsätta sig för språket, för att hitta sin egen röst, säger han.

"Kvitto på att man har en talang"

Lilla Augustpriset har delats ut sedan 1994 och vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år. Flera av dem som vunnit priset har sedan debuterat som författare, däribland Ester Roxberg som nu sitter i juryn.

– Vinnaren ska vara jättestolt, och uppmuntrad att fortsätta skriva. Det här är ju ett omdöme som kommer från folk som har läsning som yrke, så det är verkligen ett kvitto på att man har en talang, säger Erik Titusson.

 

Här kan du läsa mer om Lilla Augustpriset