Johar Bendjelloul är konferencier på Augustgalan

Johar Bendjelloul. Foto: Mikael Grönberg/SR.

Den 27 november delas Augustpriset ut på Augustgalan i Stockholms Konserthus. Johar Bendjelloul är konferencier.

Johar Bendjelloul är en av Sveriges mest välkända journalister och har varit programledare för Kulturnyheterna och Gomorron Sverige. Under senare år har han bland annat gjort Europapodden för Sveriges Radio. I november i år börjar han arbeta på Dagens Nyheter med att skriva porträtt, göra poddar och leda evenemang. 

Om att leda årets Augustgala säger Johar:

– De som känner mig kallar mig för textmissbrukare. Jag lärde mig läsa tidigt och läser allt från skönlitteratur till tidningar. Som journalist har jag jobbat på andra sidan och intervjuat författarna dagen efter att nomineringarna har tillkännagivits. Nu ska det bli kul att få uppleva alla direkta känslor på scen. Jag har läst många böcker som har publicerats i år och är riktigt säker på att det kommer vara bra böcker som belönas.

Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och dessutom får pristagarna en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare. På Augustgalan belönas även vinnaren av Lilla Augustpriset. 

Läs mer om Augustgalan här