Intervju med Sigrid Nikka, vinnare av Lilla Augustpriset 2016

Hur kändes det att tilldelas Lilla Augustpriset?
– Att vinna var en helt obeskrivlig känsla, det var en sådan chock, jag har en blackout från det att Alice Bah Kuhnke läser upp titeln tills det att jag står på scenen, och hela kvällen var bara ett så enormt lyckorus. Det kändes inte riktigt, när jag satt i fåtöljen på scenen insåg jag att jag inte faktiskt har hört mitt namn och undrade om det hela kanske bara var ett misstag för det var ju för bra för att vara sant, det kunde inte vara sant. Det var och det är helt surrealistiskt och helt underbart.

Vad har det betytt för dig?
– För mig betydde det så mycket att jag blev läst. Att andra människor, som inte kände mig och som inte var mina lärare ville läsa det jag skrev och verkligen tyckte om det, på riktigt. Det var en sån uppmuntran och det var en sådan bekräftelse, extra mycket för att det var just den historien som vann som på något sätt var så personlig och så rotad i mig själv. Vinsten, och nomineringen i sig, gjorde det hela så riktigt – även om det kändes just tvärtom. Men det satte igång den där känslan att det här, det är kanske något jag kan göra. Det här, det är kanske något jag är riktigt bra på, och kanske allra viktigast: Det här, det är det jag vill göra.

Här kan du läsa Sigrid Nikkas text Då rallarrosen blommar.

Måndagen den 23 oktober tillkännages vilka som år årets nominerade till Augustpriset. Biljetter till nomineringseventet på Scenkonstmuseet i Stockholm hittar du här.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Tävlingen är öppen för alla mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid Augustgalan, som i år hålls den 27 november i Stockholms Konserthus.