Inget sommarlov för Augustprisets jurygrupper

Augustprisets jury för Årets svenska barn- och ungdsomsbok.Ulf Boëthius, Åsa Warnqvist, Björn Sundmark, Jonna Fries och Magnus Utvik

Augustprisets jury för Årets svenska barn- och ungdsomsbok.

 

Ett antal gånger varje år samlas Augustprisets olika jurygrupper för att prata om de böcker förlagen har anmält till Augustpriset. Medlemmarna i jurygrupperna läser och diskuterar för att så småningom få fram sex stycken nominerade böcker i varje kategori. Den här solskensvarma sommardagen samlas Augustprisets barn- och ungdomsboksjury till sitt andra sammanträde i Svenska Förläggareföreningens lokaler på Drottninggatan i Stockholm.

-Hur lägger er jurygrupp upp ett sådant här stort arbete?

- Vi brukar ha sex till åtta möten under året där vi diskuterar de 150-160 böcker som brukar komma in till vår jurygrupp, säger Åsa Warnqvist som är ordförande för Årets svenska barn- och ungdomsbok och forskare vid Svenska barnboksinstitutet. Förlagen anmäler böcker löpande och vi går igenom ett antal titlar vid varje möte.

Augustprisets jurygrupp för barn- och ungdomsböcker är fem stycken som tillsammans ska komma överens om vilka sex böcker i kategorin som ska nomineras. De är dock alla fem överens om att det inte är ett problem att vara oense om en bok.

- Det kan ju vara så att man är lite oense om böcker men om en bok ska gå vidare så måste de flesta i gruppen tycka att den är bra. Det är ju inte ett ja eller nej till en bok här som det kanske är i andra sammanhang, man gör en samlad bedömning, säger Björn Sundmark som till vardags är professor i engelska vid Malmö högskola och redaktör för Bookbird - A Journal of International Children's Literature.

- En del böcker behöver ju ligga och mogna ett tag också innan vi ger oss på dom igen, menar Jonna Fries, författare och litteraturkritiker.

- Vi kan ju läsa om en bok också som man först inte tyckte var så jättebra men som andra tyckte var bra. Och då ger man den en chans till och kanske ändrar man sig då eller så står man fast vid sin åsikt, lägger Magnus Utvik, författare och bokrecensent i Gomorron Sverige, till.

- Det kan ju vara så att man har gjort en tolkning av boken och då inte tycker att den är tillräckligt bra, men så har någon annan gjort en annan tolkning som gör den mycket mer intressant. Då kan jag gå tillbaka och se att jag faktiskt hade missat en väsentlig aspekt av boken och göra en ny bedömning. Det är ju det som är roligt i samtalet, att få prata om böckerna. Alla behöver heller inte nödvändigtvis vara överens. I stort sett alla böcker har förtjänster och brister och vi ska välja ut de sex bästa böckerna. Det är inte säkert att det alltid finns sex böcker som vi kan vara helt överens om är fantastiska. Alternativt kan det vara för många böcker som är bra och då får vi problem av det skälet, att det är svårt at välja bort, säger Åsa Warnqvist.

Slutligen, vad är roligast med att sitta i Augustprisets barn- och ungdomsboksjury?

- Jag tycker att det är roligast att få läsa böcker som jag själv inte skulle ha valt utifrån författare, omslag, genre eller vad det kan vara. Då kan man hitta otippade guldkorn som visar sig vara riktiga pärlor. Det är fantastiskt. Det hade ju inte hänt annars. Och också den här känslan att man kan lämna den vidare till andra. Och då är man ju nästan först på det. Det är en väldigt skön känsla. Man breddar sig så mycket. Det gillar jag, säger Björn Sundmark.

- Det är ju roligt att få läsa de bästa böckerna i utbudet och sen diskutera dem här i en liten läsecirkel, det tycker jag är jätteroligt, tillägger Ulf Boëthius och de andra håller med om att samtalet kring böckerna är det absolut roligaste.

Den 24 oktober får vi veta vilka böcker som nomineras till Augustpriset 2016.